ZAŠTO SRPSKOJ EKONOMIJI IDE TAKO DOBRO: Britanski novinari FASCINIRANI uspehom naše zemlje, OVO SU NJIHOVA ZAPAŽANJA (VIDEO)

Autor:

Biznis

15.10.2024

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija gazi evropskim putem bolje nego članice Evropske unije

ZAŠTO SRPSKOJ EKONOMIJI IDE TAKO DOBRO: Britanski novinari FASCINIRANI uspehom naše zemlje, OVO SU NJIHOVA ZAPAŽANJA (VIDEO)

Foto: Printskrin/youtubeTLDR News EU/Profimedia

Dok je čitav svet, uključujući i Evropu, poslednjih godina suočen sa velikom ekonomskom krizom, čija je inicijalna kapisla bila ekspanzija virusa Covid-19, a potom je kriza samo produbljena ratom u Ukrajini, Srbija je ipak uspela da iz ovog kriznog perioda izvuče najbolje i "preko noći" postane jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu.

Ovim fenomenom bio je zaintrigiran Ben Bliset iz TLDR Njuz EU, nezavisne britanske medijske kuće. Bliset je i sam zapazio da "kandidat za članstvo u  Evropskoj uniji Srbija beleži jedan od najvećih rastova BDP-a, ali i najveći rast plata na starom kontinentu", kao i da je rejting agencija "Standard and Poor's" je podigla dugoročni državni rejting Srbije za jedan stepen više: sa neivensticionog "BB+", na investicioni "BBB-"

Kako sam Bliset kaže, poslednjih godina, tačnije od 2018. godine, srpski BDP rastao je dva i po puta brže nego u državama Evropske unije, a prema podacima MMF-a, srpski BDP je porastao za neverovatnih 26.5% tokom ovog perioda, dok je za isto vreme BDP Evropske unije porastao za samo 10.20%.

Republika

Foto: Printskrin/youtube/TLDR News EU

Foto:  

Politika "istok-zapad" daje neverovatne rezultate

Kako zapaža TLDR Njuz EU, ovakav uspeh Srbije na ekonomskom planu došao je velikim delom zbog pametne politike zemlje, kao i dobrim biznis planom u datom trenutku, budući da je Srbija 2022. godine, nakon ruske invazije Ukrajine, nastavila da kupuje energente od Rusije, za razliku od većeg dela ostatka Evrope, koji je prekidanjem odnosa sa Rusijom morao da nađe alternativne (skuplje) izvore energenata.

Republika

Foto: Printskrin/youtube/TLDR News EU

Srbija kao evropski lider na polju BDP-a

Prognoze kažu da će srpski BDP u 2024. godini dostići neverovatnih 4%, što je mnogo iznad onog projektovanog za evrozonu, gde prognoze predviđaju rast od 0.8%. Za isti period, Francuskoj i Italiji predviđaju rast od svega 0.7%, dok je Nemačka u velikom ekonomskom problemu i za nju se očekuje rast od 0.2%.

Republika

Foto: Printskrin/youtube/TLDR News EU

Foto:  

Srpski kreditni rejting u rangu članica EU poput Mađarske i Rumunije

Takođe, kako primećuju novinari kanala TLDR Njuz EU, svi ekonomski parametri za Srbiju izgledaju dobro, uključujući stopu javnog duga, berzanski indeks, što je sve dovelo do unapređenja srpskog kreditnog rejtinga, koji je sada ubedljivo najbolji među svim zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući tu i lažnu državu Kosovo, koja ni nema kreditni rejting.

Zašto srpskoj ekonomiji ide tako dobro

Postoji nekoliko ključnih razloga zašto srpska ekonomija cveta u periodu svetske krize, a kako kaže Bliset, a prvi među njima su velika potražnja za domaćim proizvodima i ozbiljno povećanje plata. Ovo je tek početak, i, kako je i sam predsednik Aleksandar Vučić rekao, do 2027. godine je plan da prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, što će biti apsolutno najveći rast plata u Evropi.

Republika

Foto: Printskrin/youtube/TLDR News EU

Prosečna plata raste i tako će se i nastaviti

Britanski novinari takođe skreću pažnju na pametne investicije od strane aktuelne vlasti u Srbiji, ističući trenutak u 2022. godini kada je Vlada Republike Srbije dodelila neverovatnih 3.4 milijarde evra za projekte u oblastima energetike i infrastrukture, što se prethodne godine povećalo na 4.8 milijardi evra, a do 2027. očekuje se da će ova cifra porasti na 5 milijardi evra, odnosno 5 odsto srpskog BDP-a. U prvevodu ovo znači sve više novca u izgradnju novih puteva, pruga i digitalne infrastrukture, što omogućava srpskim potrošačima da budu "ekonomski aktivni".

Potražnja za domaćim proizvodima Srbiju razdvaja od ostatka Evropske unije, koja se trenutno suočava sa energetskom krizom, malim ili nikakvim rastom plata i lošim investicijama, što je dovelo do povećane potražnje za uvozom i potiskivanja domaće proizvodnje.

Republika

Foto: Printskrin/youtube/TLDR News EU

Foto:  

Brza pruga do Budimpešte kao najveći infrastrukturni projekat na Balkanu

Drugi veliki razlog srpskog ekonomskog procvata jesu velike direktne strane investicije, čiji je iznos prošle godine bio 4.4 milijarde dolara, čime se nijedna slična ekonomija ne može pohvaliti. Takođe, inovianri iz TLDR Njuz EU morali su da pohvale Vučićevu politiku "istok-zapad", gde novac u Srbiju istovremeno stiže i iz Evropske unije, ali iz "nekonvencionalnih" izvora poput Ujedinjenih Arapskim Emirata i Kine, a sa divljenjem ističu i projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte, koji izvršava upravo kineska kompanija, a koji britanski novinari smatraju jednim od najambicioznijih regionalnih projekata. 

Takođe, britanski novinari osvrnuli su se i na mogućnost realizacije "Projekta Jadar" koji bi, prema rečima predsednika Vučića, mogao da doprinese srpskom BDP-u za neverovatnih 20 procenata godišnje ako svetska potražnja za litijumom nastavi da raste kako se očekuje.

Sve u svemu, kako građani Srbije svakodnevno osećaju ekonomski boljitak, on se vidi i van granica naše zemlje, u ovom slučaju i u Velikoj Britaniji. Ako nastavimo ovim putem, vođenjem pametne politike, pred nama je veoma svetla budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading