PRILIKA KAKVU NE SMEMO DA PROPUSTIMO! Ambasador Hil: Litijum je deo budućnosti i prilika za Srbiju da učestvuje u njenom stvaranju

Autor:

Biznis

09.10.2024

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador ponovo govorio o gorućoj temi

PRILIKA KAKVU NE SMEMO DA PROPUSTIMO! Ambasador Hil: Litijum je deo budućnosti i prilika za Srbiju da učestvuje u njenom stvaranju

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je sinoć da je litijum deo budućnosti i da smatra da je to prilika za Srbiju da učestvuje u toj budućnosti, ali i da će o tome "Srbi morati da odluče", prenosi Tanjug.

On je za beogradske medije dodao da je pravo ljudi da se slobodno okupljaju, ali da su neki od okupljenih na protestima protiv rudnika "proruski orijentisani", i da njih ne brine litijum, već, kako je naglasio, "kretanje Srbije prema Zapadu". 

- Srpski narod ima pravo na izražavanje u okviru debate o litijumu ili bilo kojem drugom pitanju. Sloboda okupljanja je suštinski važan element demokratije i mi to glasno podržavamo. U vezi sa nekim demonstracijama protiv litijuma, mnogi od demonstranata bili su klasični ekološki demonstranti, čije se mišljenje razlikuje od vlasti i nekih investitora. Zbog toga je predsednik 'Rio Tinta' došao u Srbiju, proveo neko vreme slušajući ljude i pokušao da odgovori na neka pitanja - kazao je Hil. 

On je rekao da postoje i "drugi elementi".

- Ako pogledamo neke od učesnika - ne svi - to su oni koji se ne bave toliko preokupacijama Srbije, već preokupacijama drugih, konkretno Rusije. Da sam Srbin, bio bih zabrinut. Postoje optužbe da Amerika podržava neke od tih demonstracija, ali mi se trudimo da to ne bude slučaj. Nismo 100 odsto uspešni u tome, ali se zaista trudimo da ne dođe do situacije da SAD, a posebno američki poreski obveznici, ne finansiraju internu debatu unutar srpskog naroda - napomenuo je Hil. 

Hil je rekao da je smatra da je projekat kopanja litijuma dobar, ali da odluka nije na njemu i da se mora odgovoriti na sva pitanja, kao i da se to trenutno dešava u parlamentu, navodeći da je i u SAD bilo demonstracija protiv litijuma, ali da se na kraju odlučilo da se kopa.

Republika

Foto: Dragan Kadić

Ambasador Kristofer Hil

Ambasador SAD je ocenio da Srbija odaje utisak zemlje koja se pozicionira kao da je na Zapadu i da se kreće u dobrom pravcu. 

- Ne sumnjam uopšte da je ovo zapadnjačka zemlja. Naravno, kao i u drugim zemljama, postoje politički problemi sa kojima će Srbi morati da se uhvate u koštac i reše ih. Mislim da je ovo zemlja u kojoj narod gleda prema Zapadu. Srbija ide prema Zapadu i dospela je dalje nego što je to bio slučaj u prošlosti. Neki od odnosa koji se razvijaju, uključujući sa SAD, ali i sa Francuskom i drugim zemljama su jasan znak da se Srbija, po mom mišljenju, kreće u dobrom pravcu - istakao je Hil.

Ambasador SAD kaže da nije slučajno da je nemački kancelar Olaf Šolc bio u Srbiji, kao i druge vodeće zapadne kompanije.

Ocenjujući da se litijum u ovom trenutku eksploatiše u SAD i više evropskih zemalja, među kojima je i Nemačka, Hil kaže da je to deo budućnosti, i budućnost ekonomije, budućnost saobraćaja. 

- Biće to veliki faktor i Srbija ima priliku da učestvuje u toj budućnosti i mislim da je to prilika za Srbiju - dodaje on.

Hil ističe da ne vidi šta Rusija radi, ne vidi da ulaže u Srbiju, već, kako ocenjuje "naprotiv, pokušava da uspori svako kretanje Srbije prema Zapadu".

Američki ambasador je rekao da su SAD poslednjih godina postale najveći trgovinski partner Srbije kada je reč o uslugama. 

- Ako pomislimo na to koliko kilometara razdvaja SAD i Srbiju, to je veliko postignuće. Jasno je da je ovo zemlja koja želi da njene nove, visokotehnološke industrije budu orijentisane ka Zapadu. To Srbija radi sa nama, ali tu su i druge zemlje. Ako budete vozili bilo kojim putem u Vojvodini videćete mnoge fabrike kompanija iz Nemačke ili drugih zemalja. Sve ukupno posmatrajući, Srbija odaje utisak zemlje koja se pozicionira kao da je na Zapadu - napomenuo je Hil i dodao da bi voleo da Srbija što pre uđe u EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading