SRBIJA DOSTIŽE NAJVAŽNIJE VUČIĆEVO PREDVIĐANJE! Ostvarujemo investicioni rejting, na korak smo do najvećeg ekonomskog uspeha naše zemlje

Autor:

Vesti

03.10.2024

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nešto više od mesec dana "Fič rejtings" odao je priznanje Srbiji za postignute rezultate.

SRBIJA DOSTIŽE NAJVAŽNIJE VUČIĆEVO PREDVIĐANJE! Ostvarujemo investicioni rejting, na korak smo do najvećeg ekonomskog uspeha naše zemlje

Foto: ATAImages

Srbija na korak od istorijskog uspeha, kako je i najavljivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

Novo priznanje za srpsku ekonomiju i najava izvanrednih vesti koje bi trebalo da stignu pre kraja ove godine, najkasnije početkom sledeće...

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič" (Fitch Ratings), jedna od tri najrenomiranije u svetu, tačnije to su tri čije se mišljenje maltene jedino i uvažava (ostale dve su "Mudis" - Moody's, odnosno "Standard i Purs" - Standard&Poors), u najnovijem izveštaju za Srbiju povećala je izglede za dobijanje rejtinga investicinog ranga sa stabilnih na pozitivne, uz zadržavanje rejtinga na nivou BB+.

SNAGA I MOĆ

Srbija se tako, saopšteno je iz Narodne banke Srbije, našla na pola koraka od istorijskog uspeha, dobijanja investicionog rejtinga. To će Srbiju, i sa stanovišta agencije za kreditni rejting, svrstati u grupu zemalja s visokom izvesnošću ulaganja, što tržišni učesnici već godinama prepoznaju.

Odluka o poboljšanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je, prema navodima rejting agencije, na osnovu otpornosti koju je domaća ekonomija pokazala u turbulentnom periodu prethodnih godina, tokom kojih je očuvana snažna spoljna pozicija i opadajuća putanja javnog duga, uz investicioni ciklus koji bi trebalo da podrži ubrzanje privrednog rasta u kratkom i srednjem roku.

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS, komentarišući odluku agencije, kaže da je ovo jasna potvrda cilja kome se težilo:

- Posebno sam ponosna na činjenicu koju navodi agencija "Fič" da se, zahvaljujući snažnom privrednom rastu i stabilnosti deviznog kursa, očekuje da u periodu od 2018. do 2026. gotovo udvostručimo vrednost BDP po glavi stanovnika, što je jasan pokazatelj povećanja životnog standarda građana i cilj kome težimo svi mi nosioci ekonomske politike.

DOBRA POZICIJA

Prema oceni ministra finansija Siniše Malog, ovo su odlične vesti, još jedan korak ka zvaničnoj potvrdi ekonomskih dostignuća Srbije u prethodnoj deceniji.

- To će biti kruna napora u ekonomskom preporodu Srbije na kome smo radili, čime ćemo učvrstiti svoju poziciju na evropskoj investicionoj mapi - izjavio je Mali.
I agencija "Standard i Purs" je u aprilu ove godine ocenila da Srbija ima pozitivne izglede za dobijanje investicionog rejtinga.

Srbija, inače, beleži kontinuirani ekonomski rast. Realan rast BDP iznosi 4,7 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok je za drugi kvartal to rast od 4,2 odsto. Po tome smo trenutno prvi u Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Tanja

03.10.2024 18:54

Uz pametnu politiku koju vodi Predsednik Vučić Srbija ide brzim koracima u bolju budućnost.

Svetlana

03.10.2024 18:55

Zahvaljujući politici koju Vučić vodi ostvarujemo investicioni rejting, na korak smo do najvećeg ekonomskog uspeha naše zemlje.Sve pohvale za predsednika.

Doca

03.10.2024 18:56

Srbija se razvija nikada brze

Ana

03.10.2024 18:58

Naša zemlja se nikada nije toliko napredovala kao sada.