NEMAČKI GIGANT PUCA PO ŠAVOVIMA! Otkaze može dobiti TREĆINA RADNIKA, a onima koji ostaju sledi OZBILJNO SMANJENJE PLATE

Autor:

Biznis

28.10.2024

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška vremena u nemačkoj automobilskoj industriji

NEMAČKI GIGANT PUCA PO ŠAVOVIMA! Otkaze može dobiti TREĆINA RADNIKA, a onima koji ostaju sledi OZBILJNO SMANJENJE PLATE

Foto: pixabay.com

Menadžment nemačkog Folksvagena želi da zatvori bar tri od svojih deset fabrika u Nemačkoj i smanji plate preostalih zaposlenih za deset odsto, izjavila je danas predsednica radničkog saveta ove kompanije Danijela Kavalo, prenosi Tanjug.

- Sve Folksvagenove fabrike u Nemačkoj su pogođene ovim planovima. Niko nije siguran - rekla je Kavalo u govoru zaposlenima, naglasivši da su ugrožene kako pozicije koje zahtevaju minimalnu kvalifikaciju, tako i radna mesta za koje je neophodna univerzitetska diploma.

Folksvagen zapošljava oko 120.000 ljudi u Nemačkoj, od toga polovinu u glavnoj fabrici u Volfsburgu, prenosi Bild.

Preostalim zaposlenima će biti smanjena plata za 10 odsto, u naredne dve godine im zarade neće biti povećavane, dok će trenutna mesečna tarifa od 167 evra biti ukinuta. 

- Ekonomsko okruženje se ponovo pogoršalo, novi dobavljači dolaze u Evropu. Pored toga, Nemačka posebno zaostaje u pogledu konkurentnosti. Mi kao kompanija sada moramo da delujemo dosledno u ovom okruženju - saopštio je nedavno izvršni direktor Folksvagena Oliver Blume.

U septembru je upravni odbor ukinuo garanciju zaposlenja u Folksvagenu koja je postojala više od 30 godina i saopštio da treba značajno da smanji troškove prozvodnje u Nemačkoj, navodeći kao razlog za to visoke troškove, nisku produktivnost i oštru konkurenciju.

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek je odbio tada da komentariše te navode, prema kojima će proizvođač automobila morati da smanji broj radnih mesta u srednjem roku za 30.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading