TEMU ZA JEDAN DAN OSTAO BEZ 14 MILIJARDI DOLARA: Evo šta je dovelo do NAJVEĆEG DNEVNOG PADA U ISTORIJI BERZE (FOTO)

Autor:

Biznis

27.08.2024

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prihodi su bili ispod očekivanog

TEMU ZA JEDAN DAN OSTAO BEZ 14 MILIJARDI DOLARA: Evo šta je dovelo do NAJVEĆEG DNEVNOG PADA U ISTORIJI BERZE (FOTO)

Foto: Credit: Jaque Silva / Zuma Press / Profimedia, Pixabay.com

Kineski milijarder Kolin Huang doživeo je dramatičan pad bogatstva od čak 14,1 milijardu dolara zbog pada akcija matične kompanije PDD Holdings Inc, giganta elektronske trgovine Temu. Huang je sada četvrta najbogatija osoba u Kini, sa neto vrednošću od 35,2 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Poraz PDD-a na berzi

Republika

Foto: Shutterstock

Temu pada na berzi

 

Najnoviji kvartalni izveštaj kompanije PDD otkrio je da su prihodi bili ispod očekivanja analitičara, uz upozorenje da će rast prodaje usporiti. Ovo je dovelo do pada akcija kompanije na američkoj berzi za čak 29 odsto, što je najveći dnevni pad u istoriji. Takođe, menadžment je smanjio očekivanja za potencijalnu isplatu dividendi i otkup akcija u narednih nekoliko godina.

Uticaj konkurencije

Glavni izvršni direktor PDD-a, Čen Lej, istakao je intenzivnu konkurenciju na tržištu, neizvesnost od strane spoljnih faktora i trenutno nepovoljno vreme za otkup akcija ili dividende. Ova odluka menadžmenta kompanije odražava izazove sa kojima se PDD suočava u trenutnom poslovnom okruženju.

Uspon i pad osnivača PDD-a

Republika

Foto: Credit: Jaque Silva / Zuma Press / Profimedia

Temu pada na berzi

 

Huang, osnivač PDD-a, koji je pre samo nekoliko godina bio na vrhu liste najbogatijih ljudi u svetu, doživeo je veliki pad bogatstva nakon što je napustio mesto izvršnog direktora PDD-a 2020. godine. Ovo se poklapa sa početkom obračuna Pekinga sa kineskim tehnološkim gigantima.

PDD-ova ekspanzija i izazovi

PDD je poznat po prodaji jeftinih proizvoda uz masovne promocije, što je privuklo potrošače koji brinu o budžetu usled rasta globalne inflacije. Kompanija se proširila van Kine pod brendom Temu i ubrzo postala jedna od najpreuzimanijih američkih aplikacija. Međutim, PDD se suočava sa frustracijom dobavljača, zaposlenih i vlada, dok su stotine malih trgovaca organizovale proteste ispred kancelarija kompanije.

Globalni izazovi i regulacija

Pored unutrašnjih izazova, PDD se suočava i sa spoljnim faktorima poput predloga Evropske unije za zatvaranje rupe u porezu na uvoz jeftine robe kupljene preko interneta, kao i inicijative američkih lobista za promenu pragova za bescarinske isporuke. Ovi faktori dodatno utiču na poslovno okruženje kompanije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading