INVESTICIJA OD POLA MILIJARDE DOLARA! Kinezi otvaraju fabriku litijumskih baterija u Turskoj

Autor:

Biznis

21.08.2024

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Litijum je budućnost, svetske sile to vrlo dobro znaju

INVESTICIJA OD POLA MILIJARDE DOLARA! Kinezi otvaraju fabriku litijumskih baterija u Turskoj

Foto: Shutterstock

Kineska kompanija Ganfeng Lithium saopštila je da je sa vodećim turskim proizvođačem klasičnih baterija Jigit Aku potpisala ugovor o ulaganju 500 miliona dolara u zajednički pogon za proizvodnju litijumskih baterija za električne automobile, prenosi Tanjug.

Prema saopštenju sa kineske berze, kompanije žele da izgrade fabriku baterija u Turskoj sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od pet gigavat-sati energije (GWh), prenosi Rojters.

Projekat će se fokusirati na razvoj i proizvodnju aktuelnih i budućih tehnologija litijumskih baterija. 

U zvaničnom saopštenju firme Ganfeng Lithium koje citiraju međunarodni mediji pominju se, između ostalog, baterije za pomorsku i avijacijsku upotrebu.

Kompanija Jigit Aku pre svega proizvodi olovne baterije, ali na svojim veb stranicama takođereklamira svoje litijumske baterije za upotrebu u manjim industrijskim vozilima kao što su viljuškari.

Turska firma je osnovana 1976. godine i njena proizvodna mreža obuhvata  četiri fabričke lokacije, a njene akcije se kotiraju na berzi u Istanbulu.

Ganfeng je jedan od najvećih kineskih proizvođača različitih proizvoda od litijuma koji se koriste u električnim vozilima, vazduhoplovstvu i farmaceutskim proizvodima, ali već nekoliko godina sve više ulaže u vlastitu proizvodnju baterija, prenosi portal Cnevpost.

Kineska kompanija je u januaru 2023. najavila da će uložiti 15 milijardi kineskih juana u dve nove fabrike baterija kako bi povećala svoj proizvodni kapacitet za 34 GWh na oko 100 GWh godišnje.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading