GENERACIJSKA PRILIKA ZA SRBIJU! Američki Stejt department o litijumu: "Mi podržavamo vlast u Srbiji i njenu poziciju u ovom projektu"

Autor:

Biznis

21.08.2024

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija može imati značajnu ulogu u evropskom lancu snabdevanja"

GENERACIJSKA PRILIKA ZA SRBIJU! Američki Stejt department o litijumu: "Mi podržavamo vlast u Srbiji i njenu poziciju u ovom projektu"

Foto: Shutterstock

Rudnik litijuma je prilika za Srbiju da produbi veze sa Evropskom unijom i pozicionira se kao lider u industriji koja će biti veoma važna u budućnosti, ali o tome da li će rudnika i biti, treba da odluči narod u Srbiji, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Džefri Pajat, pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse.

Dodao je i da zapadne zemlje traže alternativu u snabdevanju litijumom, jer u velikoj meri zavise od Kine.

Pajat je odgovorio i na tvrdnje iz Moskve da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste protiv litijuma ističući da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom "Jadar" i Rio Tinto.

Naglasio da je taj projekat prilika da se unaprede veze EU i Srbije, kao i za ubrzanje energetske tranzicije.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo pitanje važno ne samo  važno zbog jačanja veza Srbije i EU, već za Srbiju, Pajat je istakao da će o tome odlučiti srpski građani.

- O tome treba da odluči narod u Srbiji. Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkuretnosti u SAD, Evropi i izvan - rekao je on.

Napomenuo da je smanjenje zavisnosti Zapada od Kine ključno, i da postoji sistematski pokušaj u EU, SAD da diversifikuju lanac snabdevanja. 

- Pitanje odakle će ta diversifikacija da dođe je i dalje otvoreno. Ali Srbija, zbog svoje geologije, ima jedinstvenu priliku da igra globalno značajnu ulogu u tom procesu - istakao je on.

Pajat je rekao da je litijum takođe neophodan kako bi se ispunili klimatski ciljevi, a kako bi se svet pridržavao planova zelene tranzicije, do 2040. godine potrebno je povećati zalihe litijuma 42 puta.

On je istakao da se litijum iskopava i u Nevadi, dok Kalifornija predvodi put vađenja litijuma iz slane vode.

- O tome kako Srbija razvija svoje resurse treba da odluči narod u Srbiji. Ja sam ovde da vam kažem da, sa američkog stanovišta, vidimo generacijsku priliku za Srbiju da zauzme lidersku poziciju, ne samo u rudarenju litijuma. Moramo da razvijemo i preradu ovih minerala i damo dodatu vrednost - rekao je on.

Pajat je naglasio da se Evropa i SAD kreću ka elektrifikaciji saobraćaja za šta je potrebno mnogo više minerala za baterije.

- U svemu tome Srbija može da ima značajnu ulogu, posebno u evropskom lancu snabdevanja - zaključio je on.

Pajat je odbacio kritike projekta ''Jadar'', koji navode da je uloga Srbije da bude "rudarska kolonija za bogate zemlje", budući da ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji iskopavanje litijuma nije otpočelo.

- Srbija treba da počne sa proizvodnjom vrednijih stvari, to je ono što pokušavamo da radimo i ovde u SAD, i tu se naši interesi poklapaju - rekao je zvaničnik.

On je istakao da je Rio Tinto predmet revizije svojih akcionara i mora da se uskladi sa propisima na svim tržištima na kojima radi, a da samim tim održava bolje ekološke standarde nego kineske kompanije.

Pajat je okarakterisao navode Rusije da Zapad, kroz proteste protiv Rio Tinta, želi da destabilizuje situaciju i sruši vlast u Srbiji kao ''besmislene'', navodi Glas Amerike.

- Mi podržavamo vlast u Srbiji i njenu poziciju u ovom projektu. Zašto bismo, zaboga, onda bili zainteresovani da negujemo opoziciju? - rekao je Pajat.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading