OVOM POVRĆU CENA IDE U NEBESA, MOŽDA GA VIŠE NEĆE NI BITI OVE GODINE! Ako se ovako nastavi, mnogi će ostati bez zimnice

Autor:

Biznis

20.08.2024

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Loša godina za srpske proizvođače "crvenog zlata"

OVOM POVRĆU CENA IDE U NEBESA, MOŽDA GA VIŠE NEĆE NI BITI OVE GODINE! Ako se ovako nastavi, mnogi će ostati bez zimnice

Foto: Photo by Aliona Gumeniuk on Unsplash

Dugi periodi sa visokim dnevnim temperaturama uticali su na ranije sazrevanje paprike, a to je imalo značajan uticaj na proizvodnju i cene. Toplo vreme je dovelo do ranijeg sazrevanja paprike, što je rezultiralo manjim prinosima i smanjenim kvalitetom roda. Kao što ističe Đorđe Micić iz leskovačke Zemljoradničke zadruge "Zelena zvezda", situacija je generalno loša, a mnogo paprike je uništeno od sunca. Visoke temperature su poremetile stanje na tržištu, što može dovesti do rasta cena.

Na jugu zemlje, gde se paprika za ajvar proizvodi u najvećim količinama, trenutna cena iznosi 120 dinara po kilogramu, što je jednako veleprodajnoj ceni prošle godine u isto vreme. Proizvođači ističu da je trenutna cena zadovoljavajuća, ali se istovremeno brinu zbog mogućeg nedostatka paprike kada bude najviše tražena, što bi moglo dovesti do daljeg rasta cena.

Republika

Foto: Tanjug/J.PAP, D. Aničić

Domaći ajvar - od pijace do police

Zasadi paprike kod Bobana Ilića iz Donjeg Krajinca trenutno su dobrog kvaliteta, ali i on primećuje manje prinose. Ilić ističe da je ovo rana godina i da je teško proceniti kako će se tržište razvijati ubuduće, ali da za sada nema problema sa prodajom jer trguje samo na veliko i radi za poznate kupce.

Vrućine su značajno povećale troškove proizvodnje povrća usled veće potrebe za zalivanjem, što je izazov za povrtare. Jovan Stojanović iz Kumareva ističe da se suočava sa problemom najezde smrdibuba koje uništavaju rod paprike, a istovremeno se bori sa brzim sazrevanjem plodova kojima kupci nisu navikli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading