SRBIJA NA PRAGU NOVE ERE! Vesić najavio izradu novog zakona o planiranju izgradnje

Autor:

Biznis

10.10.2024

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodatno uprošćavanje procedura i transparentnost postupka.

SRBIJA NA PRAGU NOVE ERE! Vesić najavio izradu novog zakona o planiranju izgradnje

Foto: tanjug/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas regionalnu konferenciju “Budući trendovi u građevinskoj industriji” i tom prilikom izjavio da će sledeće godine početi izgrada novog Zakona o planiranju i izgradnji koji će, kako kaže, konačno omogućiti sistematizaciju svega u toj oblasti.

Ministar je, pozdravljajući prisutne na skupu koji se održava u Beogradu, rekao da građevinska industrija u našoj zemlji beleži veoma dobre rezultate koji su, kako je istakao, značajno iznad evropskog proseka.

Naveo je da je u prvom kvartalu 2024. godine vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, da je u u drugom kvartalu građevinska industrija rasla po stopi od 14,9% u tekućim cenama, a da smo prošlu godinu završili sa rastom od 11,2 odsto.

- Paralelno, realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2024. godine bio je oko četiri odsto i mi očekujemo da ćemo preći četiri odsto do kraja godine - rekao je Vesić.

Istakao je da učešće građevinarstva u BDP-u Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosi 5,92 odsto što, dodao je, predstavlja rast u odnosu na isti period prošle godine od 0,28 odsto odnosno rast od oko 144,8 miliona evra.

- Ukupna građevinska industrija je u ovom periodu doprinela bruto društvenom proizvodu Srbije sa oko 1,1 milijardi evra - naglasio je Vesić.

Naveo je da je u februaru ove godine u Evropskoj uniji pad građevinske industrije iznosio 1,5 odsto, u martu 0,4 odsto, u aprilu 1,3 odsto, u maju 2,4 odsto, u junu 1,3, a u julu 2,2 odsto.

- To je nešto zbog čega smo posebno ponosni zato što to pokazuje da u Srbiji postoje neki drugi trendovi nego što postoje u Evropskoj uniji - rekao je Vesić i dodao da smo mi jedna od retkih evropskih zemalja u kojima građevinarstvo beleži porast i na taj način dajemo svoj doprinos razvoju naše zemlje.

Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi sa zelenim sertifikatima

Vesić je podsetio na promene uvedene prošle godine izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, navodeći da nisu sve stupile na snagu zato što su mnoge od njih revolucionarne i potrebno je vremena da se prilagodimo svim tim promenama.

S tim u vezi, pomenuo je zelene sertifikate i naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja je to uvela, te da do 2026. godine svi objekti površine preko 10.000 kvadrata i svi javni objekti moraju da budu građeni po sertifikatima zelene gradnje.

Pored toga, naveo je da će se od 2028. godine svi javni objekti i svi objekti preko 10.000 kvadrata projektovati u novom modelu projektovanja - BIM.

- To je za nas značajno jer će nam omogućiti da lakše održavamo objekte budući da BIM daje upravo ono što nam treba - kompletnu sliku objekta. Sada pripremamo Zakon o održavanju javne infrastrukture jer je jedan od najvećih problema ne samo naše već i drugih zemalja to što se infrastruktura, kada se izgradi, ne održava onako kako treba, pa se onda prilikom rekonstrukcije daje mnogo više novca nego da se ta infrastruktura redovno održavala - rekao je Vesić.

Kako je dodao, upravo će nam BIM pomoći da možemo bolje da sagledamo stanje infrastrukture i da oni koji su upravljači, a to mogu da budu lokalne samouprave, javna preduzeća, pokrajina, republika, moraju da odvajaju deo sredstava za održavanje infrastrukture i rade redovne preglede stanja inrfastrukture, te dodao da se neki veliki projekti već projektuju u BIM-u.

- Osim toga, 2026. godine nas čeka softfer za izradu planske dokumentacije koji se radi u Agenciji za prostorno planiranje, a to znači ubrzavanje izgrade svih planova, da ćemo znati šta se dešava na svakoj parceli, imati podatke o bespravnoj gradnji, podatke o klizištima… Svi geoprostorni podaci će se nalaziti na jednom mestu i to je nešto što mislimo da je posebno važno - rekao je Vesić.

Republika

Foto: tanjug/Predrag Mitić

Najavljena i široka javna rasprava

Naveo je da će se sledeće godine ući u izradu novog Zakona o planiranju i izgradnji i da će o tome biti organizovana široka javna rasprava.

- Sadašnji zakon je toliko puta menjan da je nophodno da se donese novi zakon koji će konačno sistematizovati sve stvari i da svi mogu da se snađu u tom zakonu - rekao je Vesić.

Naveo je da je njegova intencija, kao ministra, da se u taj zakon uvede još više javnih ovlašćenja za privatni sektor.

- Mi smo izmenama zakona dali mogućnost da informacije o lokaciji mogu da izdaju i projektni biroi. Moja ideja je da omogućimo izdavanje građevinskih dozvola onima koji su ovlašćeni i licenciraju i polože bankarsku garanciju do određenog broja kvadrata kako bismo rasteretili sekretarijate i omogućili da se stvari rade brže - rekao je Vesić i dodao da se u nekim zemljama to već radi.

Između ostalog, ministar je naveo da se razmišlja o tome kako da se uprosti izdavanje upotrebnih dozvola i da se to prebaci na one koji inače rade tehnički prijem i koji bi onda po javnom ovlašćenju mogli da izdaju upotrebne dozvole.

Prema njegovom mišljenju, dodatni porast kada je u pitanju građevinska industrija imaćemo samo ako uprostimo procedure i omogućimo više učesnika i više javnih ovlašćenja u tim procesima.

- Mi smo vrlo otvoreni da čujemo ideje i pozvaćemo sva udruženja da učestvuju u javnoj raspravi kada je u pitanju novi Zakon o planiranju i izgradnji. Naša ideja je da zakon bude takav da rešava probleme, a ne da komplikuje jer mislim da zakon treba da doprinese ubrzavanju procedura, rešavanju problema i da se brže gradi - zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading