Velika ulaganja EDS-a za stabilniji sistem!

Autor:

Biznis

17.09.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamena transformatora u TS 110/35 i 35/10 kV na nivou Srbije

Velika ulaganja EDS-a za stabilniji sistem!

Foto: Radenko Živković

Na teritoriji cele Srbije zamenjen je veći broj energetskih transformatora u trafostanicama 110/35 kV i 35/10 kV što će osigurati kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom

Elektrodistribucija Srbije je uz podršku Vlade Srbije i fondova EU, uložila velika sredstva u modernizaciju mreže i pokrenula nekoliko kapitalnih projekata na nivou Srbije. Jedan od njih je zamena energetskih transformatora u trafostanicama naponskog nivoa 110/35 i 35/10 kV. U uspešnu realizaciju zamene transformatora uloženo je 740 miliona dinara i osigurano kvalitetnije napajanje strujom za oko pola miliona korisnika.   

- To je samo jedan od nekoliko velikih projekata u EDS čija je realizacija u toku. U trafostanicama 110/35 kV zamenili smo pet transformatora, od kojih su dva ugrađena u TS Leskovac 1, po jedan u TS Kruševac 4, TS Čačak 1 i TS Mladenovac. Novougrađeni energetski transformatori su sa sniženim gubicima  u skladu sa evropskom direktivom TIR 1 – rekli su u Elektrodistribuciji Srbije.

Investira se i u  trafostanice naponskog nivoa 35/10 kV za koje je nabavljeno i instalirano 11 energetskih transformatora različite snage.  Ugrađen je po jedan transformator u TS Apelovac  i TS Borča snage 12,5 MVA. Zatim, četiri transformatora snage 8 MVA i to po jedan u TS Jajinci, TS Rakovica, TS Šabac 3 i TS Trkalište. Instalirano je pet transformatora snage 4 MVA u TS Smederevo, TS Golubac, TS Mrmoš i dva u TS Vučje. Ovi transformatori su takođe sa sniženim gubicima u skladu sa evropskom direktivom.

- Na primer,  samo na transforamatorima snage 12,5 MVA i napona 35/10 kV imamo uštedu od oko tri kilovata. Gubici starih transformatora u praznom hodu bili su 10 kW , sada su 7 kW, to znači da se svakog sata uštedi po tri kW. Tehnoekonomska analiza je pokazala da što je veća snaga, ušteda je veća. Zato smo i težili da najveći deo finansijskih sredstava opredelimo za energetske transformatore  naponskog nivoa 110 kV. Na transformatorima snage 31,50 MVA  i napona 110/35 kV imamo uštedu od 12 kW  –istakli su u EDS.

Na distributivnom području Elektrodistribucije Beograd zamenjen je jedan transformator u TS 110/35 kV Mladenovac snage 31,5 MVA, koji će osigurati pouzdanije snabdevanje za Mladenovac i okolinu, ali i obezbediti bolje energetske uslove za kontaktnu mrežu od Ralje do Smederevske Palanke.

- Sve planirane aktivnosti u TS Mladenovac završene su na vreme. Ta TS ima ostrvsko napajanje sa 110 kV strane, odnosno samostalno snabdeva svih šest trafostanica naponskog nivoa 35 kV  na teritoriji Mladenovca. Trafostanice 35/10 kV su međusobno povezane 35 kV kablovima od kojih su zamenjena dva kritična kablovska voda Mladenovac 2 – Mladenovac 6 i Mladenovac 110 - Mladenovac 2, jer je ta teritorija radijalno povezana preko TS 110/35 kV Mladenovac na visokonaponsku mrežu EMS-a – rekao je Nenad Ristović, rukovodilac Sektora za održavanje elektroenergetsih objekata i mernih mesta u DP Beograd.

Završetkom ovog i sličnih projekata Elektrodistribucija Srbije, obezbediće sigurnije i pouzdanije napajanje električnom energijom za postojeće korisnike, ali i otvoriti mogućnost priključenja novih na distributivni elektroenergetski sistem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading