Najbolji srpski startapi uz podršku PKS idu na Veb samit u Lisabon

Autor:

Biznis

05.09.2024

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od prošlogodišnjeg samita u Lisabonu srpski startap ekosistem porastao je za 60 odsto i beleži vrednost od 1,2 milijarde evra.

Najbolji srpski startapi uz podršku PKS idu na Veb samit u Lisabon

Foto: Фото видео Бобан Ристић ПКС

U Privrednoj komori Srbije danas se na takmičenju predstavilo 50 startapa od kojih će 24 najperspektivnija  dobiti priliku da, uz podršku Komore, učestvuju na Veb samitu, najvećem svetskom tehnološkom dogaćaju, koji se od 11. do 14. novembra održava u Lisabonu. Konačna rang lista startapa biće objavljena nakon što kandidati za Lisabon prođu verifikaciju stručnog tima Veb samita.

Republika

Foto: Фото видео Бобан Ристић ПКС

 

- Od prošlogodišnjeg samita u Lisabonu srpski startap ekosistem porastao je za 60 odsto i beleži vrednost od 1,2 milijarde evra. Svaki dan se osnivaju novi startapi, a 3/4 novoosnovanih fokusira svoje proizvode na globalno tržište - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na otvaranju događaja „Web Summit Serbia Pitch“. 

- Ideje su fantastične, velika je inovativna snaga naših ljudi da osmisle nešto novo i da pronađu rešenja primenljiva na tržištu”, istako je Čadež i podsetio da je sve krenulo od prošlogodišnjeg Veb samita kada su se predstavnici PKS upoznali sa 450 naših učesnika u Lisabonu i odlučili da zajedno sa „Veb samitom Srbija“ podrže organizovano učešće naših staratapa 2024. 

Republika

Foto: Фото видео Бобан Ристић ПКС

 

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije, rekla je da kvalitet, inovativnost i kreativnost domaćih startapa u velikoj meri utiču na ukupni razvoj Srbije kako ekonomski tako i društveni.

Možda nismo veliko tržište ali smo svesni da smo mesto kreacije i odličnih ideja koje mnogi prepoznaju i dive nam se, dodala je ministarka. 

Katarina Vasiljević Galić, izvršna direktorka Veb samit Srbija zahvalila je PKS na saradnji i velikoj podršci, bez koje, kako je istakla, sami ništa ne bi mogli da urade. PKS je, po njenim rečima, prepoznala veliki potencijal startap zajednice Srbije i stala uz naše kompanije.

Republika

Foto: Фото видео Бобан Ристић ПКС

 

Vasiljević Galić je ukazala da učešćem na Veb samitu u Lisabonu naši startapi imaju velike mogućnosti i benefite kao što su globalna vidljivost i promocija na svetskom nivou, povezivanje sa partnerima i investitorima, unapređenje tržišne pozicije i prodaje, mentorstvo i edukacija

 Ove godine u Lisabonu se očekuje više od 71.000 učesnika iz 160 zemalja i preko 2.600 startapa, 340 partnera i više od 1.050 investitora. Veb samit u Lisabonu okupiće i šefove država, članove vlada, diplomate, kao i osnivače i izvršne direktore najuticajnijih svetskih tehnoloških kompanija i brzorastućih startapova. 

Republika

Foto: Фото видео Бобан Ристић ПКС

 

Izbor 24 najbolja startapa biće zasnovan na kombinaciji glasova publike (50 odsto) i ocena žirija (50 odsto), a kriterijumi za izbor su : inovativnost, potencijal za osvajanje globalnog tržišta, poslovni model, društveni i ekološki uticaj, kompetentnost tima i kvalitet marketinga. Međutim i startapi koji ne budu među 24 izabarana imaće u Lisabonu podršku PKS u Veb samita Srbija u pogledu zakazivanja sastanaka i povezivanja sa partnerima.

Stručni žiri čine eksperti, predstavnici univerziteta i naučno- tehnoloških parkova Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša, kao i multinacionalnih kompanija poput Boša, TS Venture, OTP Banke, Omnes Group. U žiriju su predstavnici Ministarstva nauke, kao i Centra za digitalnu transformaciju PKS.

Osim takmičenja startapa, u okviru događaja „Web Summit Serbia Pitch“ predviđene su kvalitetne edukacije za sve učesnike koje će trajati tri meseca, a svetski poznata Antoinia Norman, direktorka borda Virgin Group, održala je masterklas na temu: Globalni preduzetnički ekosistem i potencijal privrede Srbije. Stručnjaci koji će raditi sa srpskim startapima u Beogradu, Lisabonu i onlajn dolaze iz Kanade, Engleske, Portugalije i Južne Afrike.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading