Kapitalni projekat Elektrodistribucije Srbije za stabilno snabdevanje strujom: Rekonstruisano 2.500 kilometara elektro mreže!

Autor:

Vesti

02.09.2024

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postavljeno je oko 34.000 betonskih stubova umesto dotrajalih drvenih. Kvalitetnija mreža moći će da odoli i ekstremnim vremenskim uslovima

Kapitalni projekat Elektrodistribucije Srbije za stabilno snabdevanje strujom: Rekonstruisano 2.500 kilometara elektro mreže!

Foto: Radenko Živković

Elektrodistribucija Srbije uložila je oko 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže i za manje od godinu dana obnovila oko 2.500 kilometara mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca. Postavljeno je ukupno i oko 34.000 betonskih stubova.

Najveći posao bio je na teritoriji Kraljeva gde je umesto drvenih bandera podignuto 18.957 betonskih stubova. Na tom delu mreže montirano je više od 1.500 kilometara samonosivog kablovskog snopa, što je otprilike udaljenost od Srbije do Skandinavije. Investicija u ovaj deo projekta vredna je čak 3,2 milijarde dinara.

Foto: Radenko Živković

Rekonstruisano 2.500 kilometara elektro mreže

Za manje od godinu mreža je rekonstruisana u delovima 11 gradova i 44 opštine, na teritoriji koja zauzima četvrtinu naše države, od Bogatića na severu i Despotovca na istoku, pa sve do Tutina i Sjenice na jugozapadu. Na tom području je oko 900.000 korisnika elektrodistributivne mreže, a njih oko 75.000 sada ima novu mrežu.

- Svi podaci o ovom velikom projektu su slikoviti, ali nama najviše znače izrazi zadovoljstva meštana čiji su priključci na novim mrežama. Srećni su jer su im rešeni višegodišnji problemi. Novi stubovi i snop koji je postavljen umesto aluminijumsko-čeličnog užeta garantuju smanjenje broja i trajanje prekida. Birali smo najstarije i najlošije mreže, ali smo brinuli da nijedan deo distributivnog područja ne bude zapostavljen, kroz ravnomernu raspodelu rekonstrukcije po lokalnim samoupravama. Sve je proteklo prema planu zahvaljujući dobroj saradnji predstavnika Elektrodistribucije Srbije i izvođača Elektromontaže – rekao je Vladimir Ostraćanin, rukovodilac Sektora za održavanje elektroenergetskih objekata i mernih mesta u Distributivnom području Kraljevo.

Od Kraljeva do Istanbula i nazad

Najduža avio linija sa aerodroma Morava je Kraljevo – Instanbul. Dužina kabla koja je utrošena u ovom poslu je dvostruko duža. Dodatni izazov za montere je bila teška konfiguracija terena jer se uglavnom radilo na brdsko-planinskim područjima. Uz trud, iskustvo i znanje rekonstrukcija je bila uspešna.

Kvalitetnija mreža omogućiće da se smanje tehnički gubici u distribuciji struje, a još važnije je očekivano, ali i već vidljivo smanjenje i trajanje prekida kod velikog broja kupaca i to u vreme vlažnog snega i oluja. Na delu teritorije gde je realizovan projekat stanovništvo se bavi seoskim turizmom, poljoprivredom, voćarstvom i ratarstvom. Sada će imati bolje uslove za život i veće šanse za uspeh svojih malih biznisa. Obnovljena mreža pruža mogućnosti za priključenje novih korisnika, ali i kupaca proizvođača imajući u vidu da se povećava broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading