NESTALO VIŠE OD HILJADU KRAVA: Preprodaju se preko Fejsbuka i TikToka, a neke završile u ZOOLOŠKOM VRTU KAO HRANA PREDATORIMA (VIDEO)

Autor:

Biznis

16.09.2024

00:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada je pronađeno samo 43 grla stoke

NESTALO VIŠE OD HILJADU KRAVA: Preprodaju se preko Fejsbuka i TikToka, a neke završile u ZOOLOŠKOM VRTU KAO HRANA PREDATORIMA (VIDEO)

Foto: RINA

Problemi u praćenju i trgovinske prakse u vezi sa hiljadama austrijskih krava ponovo su došli u fokus javnosti. Ministar poljoprivrede Norbert Totschnig nije dao hitne odgovore na rastuću kritiku, upozoravajući aktiviste za prava životinja.

Nepoznata sudbina izvezenih krava

Istraživačka platforma "The Marker" otkrila je početkom godine da se hiljade steonih krava izvoze iz Austrije u Alžir, a da ne postoje dokazi o njihovoj lokaciji nakon izvoza.

Ministarstvo zdravlja nije imalo informacije o sudbini ovih životinja nakon izvoza, što je izazvalo zabrinutost.

Nedostatak podataka

Ministarstvo poljoprivrede nema podatke o trenutnom broju i lokaciji ovih izvezenih životinja, što ukazuje na nedostatak sistema praćenja. Nedostatak naknadnih provera o korišćenju ovih krava za povećanje populacije mlečnih krava takođe predstavlja ozbiljan problem.

Projekat "Cowfinding"

Platforma "Cowfinding" pokrenula je projekat kako bi otkrila sudbinu nestalih krava iz Austrije. Tim je do sada pronašao samo 43 krave, a razgovori sa lokalnim akterima u Alžiru ukazuju na nedostatak nadzora nad sudbinom ovih životinja.

Otkriveno je da se krave preprodaju na lokalnim stočnim pijacama bez adekvatnog dokumentovanja njihove lokacije, a čak je primećena i austrijska krava sa teletom na stočnoj pijaci u pustinji Sahari.

Trgovina putem društvenih mreža

Društvene mreže, poput Fejsbuka i TikToka, postale su nekontrolisano tržište za trgovinu austrijskim kravama. Ova praksa predstavlja ozbiljan nedostatak nadzora, budući da je nejasno ko kupuje ove životinje i koja im je svrha.

Sumnjivi kanali

Trgovci su putem društvenih mreža nudili austrijske krave, a istraživači su čak otkrili slučaj prevoza bolesne austrijske krave do zoološkog vrta gde je završila kao hrana za predatore, što jasno krši zakone o zaštiti životinja. Ovo ukazuje na ozbiljne propuste u kontroli izvoza i trgovine austrijskim kravama.

Reakcija aktivista

Aktivista za prava životinja, Tobias Gesinger, istakao je da je projekat "Cowfinding" ključan za otkrivanje netransparentnih praksi i zahtevao je mere za promene. Međutim, ni asocijacije za stočarstvo, ni Komora za poljoprivredu, niti Ministarstvo poljoprivrede nisu odgovorili na zahtev "The Marker-a", što ukazuje na nedostatak odgovornosti nadležnih institucija.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading