DA LI POSLODAVAC MOŽE OTPUSTITI RADNIKA BEZ UPOZORENJA? Ako dobijete ovaj papir otkaz vam ne gine, EVO ŠTA MOŽETE DA URADITE (VIDEO)

Autor:

Biznis

15.09.2024

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje mora biti dostavljeno u pisanoj formi

DA LI POSLODAVAC MOŽE OTPUSTITI RADNIKA BEZ UPOZORENJA? Ako dobijete ovaj papir otkaz vam ne gine, EVO ŠTA MOŽETE DA URADITE (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Na TikTok kanalu Infostuda nedavno se pojavio snimak koji detaljno objašnjava prava poslodavca kada je reč o otkazivanju ugovora o radu zaposlenom.

Na snimku se ističe da poslodavac može da otpusti radnika bez upozorenja samo u određenim situacijama, kao što je kada zaposleni načini povredu radne obaveze ili ne poštuje radnu disciplinu.

- Kada poslodavac smatra da je zaposleni načinio povredu radne obaveze ili da nije poštovao radnu disciplinu, može da otkaže ugovor o radu zaposlenom samo ukoliko mu je prethodno dostavio pisano upozorenje - kaže se.

 

@poslovi_infostud Saznajte da li poslodavac može da otpusti radnika bez upozorenja? #posloviinfostud #infostud #pravnik #radnopravo #fyp ♬ Success Inspirational - StereojamMusic

 

Međutim, čak i u tim slučajevima, poslodavac je dužan da prethodno dostavi pisano upozorenje zaposlenom, navodeći činjenice i dokaze koji stoje protiv zaposlenog, i ostavljajući mu rok od najmanje osam dana da se na to upozorenje izjasni.

Procedura za nedovoljno kvalitetan rad

U slučaju kada poslodavac smatra da zaposleni nedovoljno kvalitetno obavlja svoj posao, mora dostaviti pisano upozorenje u kome navodi nedostatke u njegovom radu i navodi rok za koji mora da te iste nedostatke ispravi. Tek ukoliko u tom roku zaposleni ne otkloni nedostatke, poslodavac može da mu uruči otkaz. Važno je napomenuti da upozorenje mora biti dostavljeno u pisanoj formi, u prostorijama poslodavca ili putem pošte.

- Takođe, ukoliko smatra da zaposleni nedovoljno kvalitetno obavlja svoj posao on mora dostaviti pisano upozorenje u kome navodi nedostatke u njegovom radu i navodi rok za koji mora da te iste nedostatke ispraviti.

Zaštita zaposlenih

Ukoliko poslodavac ne sprovede ovu proceduru u skladu sa zakonom, zaposleni ima pravo da ga tuži zbog nepoštovanja zakonske procedure. Ovaj detalj pruža dodatnu zaštitu zaposlenima i osigurava da poslodavci poštuju propisane korake prilikom otkazivanja ugovora o radu.

Ovaj snimak na TikTok kanalu Infostuda pruža korisne informacije kako poslodavcima, tako i zaposlenima, o pravima i procedurama vezanim za otkazivanje ugovora o radu. Važno je da obe strane budu upoznate sa zakonskim obavezama i pravima kako bi se izbegle eventualne nepravilnosti i sporovi.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading