OZBILJNO POJEFTINJENJE GORIVA NA SRPSKIM PUMPAMA! Pogledajte nove cene benzina i dizela

Autor:

Biznis

13.09.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su nove cene dizela i benzina

OZBILJNO POJEFTINJENJE GORIVA NA SRPSKIM PUMPAMA! Pogledajte nove cene benzina i dizela

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Pumpa, benzinska pumpa

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 191 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 176 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 20. septembra.

Cene su niže najverovatnije zbog manje potražnje nafte u svetu.

IEA snizila procenu rasta potražnje za naftom u 2024. na 900.000 barela dnevno


Međunarodna agencija za energiju (IEA) je danas u svom  septembarskom izveštaju snizila procenu rasta potražnje za naftom u 2024. za 70.000 barela dnevno (bpd) na 900.000 bpd zbog slabije potražnje u Kini i zadržala procenu rasta potražnje u 2025. na 950.000 bpd.

Agencija sa sedištem u Parizu navela je da će kineska tražnja za naftom ove godine porasti samo za 180.000 bpd i ponovila svoj raniji stav da će vrhunac globalne potražnje za naftom nastati već do 2030. godine, prenosi Rojters. 

Međunarodna agencija za energiju je ranije upozorila da je Kina u 2023. činila 70 odsto globalne potražnje za naftom, ali da će ovaj udeo pasti na 40 odsto u 2024. i 2025. godini.
Ako izuzmemo Kinu, rast globalne potražnje za naftom je u najboljem slučaju slab, a najnoviji podaci iz Sjedinjenih Američkih Država ukazuju na nagli pad isporuka benzina u junu, navodi se u izveštaju IEA.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Crno zlato u blagom padu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom septembarskom mesečnom izveštaju koje objavljen ove nedelje drugi put zaredom ove godine snizila prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. i to na približno dva miliona barela dnevno (bpd) zbog slabije potražnje za energentima u Kini. 

Kako se navodi, OPEK predviđa da će rast kineske tražnje za naftom ove godine dostići 650.000 bpd, što predstavlja pad u odnosu na avgustovsku procenu rasta potražnje za 700.000 bpd.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju se dakle znatno razlikuje od najnovije procene naftnog kartela OPEK, ali obe organizacije očekuju pad svetske potražnje za naftom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading