SRPSKA SKLADIŠTA PUNA GASA, Ministarka Đedović Handanović iznela brojke: Ovo će doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina

Autor:

Biznis

12.09.2024

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strateški interes Srbije je da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji

SRPSKA SKLADIŠTA PUNA GASA, Ministarka Đedović Handanović iznela brojke: Ovo će doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su skladišta gasa i u Srbiji i u Mađarskoj dobro zapunjena kao i da su dogovorene dodatne isporuke tog energenta iz Azerbejdžana.

Ona je kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, tokom obilaska sedišta "Srbijagasa" i razgovora sa direktorom tog preduzeća Dušanom Bajatovićem, rekla da će u novembru u Banatskom Dvoru biti 750 miliona kubika gasa i 163 miliona u Mađarskoj. 

- Obezbedili smo i dodatne količine iz Azerbejdžana, koje ćemo povlačiti u skladu sa potrebama, a dogovor ćemo uskoro ozvaničiti - navela je Đedović Handanović.

U saopštenju se dodaje da je ministarka tokom posete Novom Sadu u prisustvu direktora

"Gastransa" Alekseja Aleksejeva, sa Bajatovićem razgovarala i o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor kao i o spremnosti za grejnu sezonu.

Dodaje se da je Đedović Handanović u vezi sa proširenjem podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor istakla da je strateški interes Srbije da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji.

- Očekujem da imamo kapacitete skladištenja od 1,5 milijardi kubika gasa u Banatskom Dvoru do kraja 2026. godine što će krucijalno doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina - kazala je ona.

Republika

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Ministarka Dubravka Đedović Handanović

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović istakao da se projekat proširenja Banatskog Dvora razvija planiranom dinamikom i da je definisana i poručena oprema, kao i da je dobijena građevinska dozvola. 

Prema njegovim rečima, proširenjem skladišta podzemnog gasa ostvariće se bezbednosni, tehnički, kao i ciljevi proizvodnje gasa.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se navodi i da su sastanku prisustvovali i direktor PSG Banatski dvor Sergej Tregub, finansijski direktor "Gastransa" Dragiša Martinović, komercijalni direktor PSG Banatski Dvor Saša Ilić  i izvršni direktor za investicije "Srbijagasa" Jovica Budimir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading