OVO JE NAJVEĆA OPASNOST ULASKA U DOZVOLJENI MINUS! Mnogi vide ovo rešenje kao spas, ali možete imati OZBILJNE PROBLEME

Autor:

Biznis

11.09.2024

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi na kraju budu prinuđeni da podignu kredit za refinansiranje kako bi se izvukli iz ove situacije

OVO JE NAJVEĆA OPASNOST ULASKA U DOZVOLJENI MINUS! Mnogi vide ovo rešenje kao spas, ali možete imati OZBILJNE PROBLEME

Foto: shutterstock

Minusi po tekućem računu se odobravaju na osnovu redovnih mesečnih primanja, obično u visini mesečne zarade. Zavisno od paketa koje nude banke, moguće su varijante dozvoljenog prekoračenja u visini dve, tri, pa čak i šest mesečnih zarada.

Većina banaka odobrava minuse po tekućem računu "po automatizmu", nakon prve primljene mesečne zarade. Postoje i banke koje naplaćuju jednokratnu naknadu za odobrenje dozvoljenog prekoračenja, pa je važno obratiti pažnju na cenu ove usluge. Prema regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava u vremenskom periodu od maksimalno 12 meseci.

Koliko košta korišćenje minusa po tekućem računu?

Minusi po tekućem računu su najskuplji vid kreditiranja građana, te je neophodno pažljivo proučiti troškove ovakvog načina kreditiranja. Kamata se obračunava na dnevnom nivou, pa je važno što kraće koristiti minus i koristiti svaki prihod za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa kako bi se smanjili troškovi kamate.

Kada i kako koristiti dozvoljeni minus?

Dozvoljeni minus po tekućem računu treba koristiti samo kada je zaista neophodno, kao što je premošćavanje kratkotrajnog nedostatka novca. Treba voditi računa da se ne uđe u nedozvoljeni minus, jer to može dovesti do visokih efektivnih kamatnih stopa i problema prilikom obnavljanja prava na dozvoljeni minus.

Republika

Foto: Shutterstock

Kratkoročno može rešiti problem, ali je loše rešenje za duge staze

Prednosti dozvoljenog minusa nad ostalim vrstama kreditiranja

Dozvoljeni minus po tekućem računu je dinamični model kreditiranja koji je uvek raspoloživ i može se podmiriti bez naknada prevremenih otplata i posebnih procedura odobravanja. Takođe, u odnosu na kreditne i charge kartice, minus po tekućem računu ne obavezuje mesečna isplata dela duga, ali ni ne ograničava mogućnost podmirenja većeg dela duga.

Opasnosti kod korišćenja minusa po tekućem računu

Jedna od najvećih opasnosti kod korišćenja dozvoljenog prekoračenja je "konstantno korišćenje minusa". Treba imati na umu da se ovaj vid kreditiranja koristi samo u kratkom periodu, jer svako duže korišćenje može rezultirati visokim troškovima. Ukoliko se ne može izmiriti obaveza po dozvoljenom minusu, treba razmisliti o uzimanju kredita za refinansiranje ovakvih dugova, s obzirom da su kamate kod takvih kredita drastično niže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading