AKO ŽELITE KREDIT U OVOJ BANCI KAO GARANCIJU MOŽETE DATI KOMAD SIRA: Kriza ili nešto drugo? Ova nesvakidašnja praksa DONOSI OGROMAN PROFIT (FOTO/VIDEO)

Autor:

Biznis

09.09.2024

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trezorima čuvaju na stotine kolutova sira

AKO ŽELITE KREDIT U OVOJ BANCI KAO GARANCIJU MOŽETE DATI KOMAD SIRA: Kriza ili nešto drugo? Ova nesvakidašnja praksa DONOSI OGROMAN PROFIT (FOTO/VIDEO)

Foto: YouTube Printscreen/GreatBigStory

Narandžasti kolut sira umesto bankovne garancije? Zvuči kao nesvakidašnja praksa, ali to je upravo ono što Credito Emiliano (poznat i kao Credem), regionalna banka na severu Italije, nudi svojim klijentima još od 1953. godine.

Umesto klasičnih instrumenata osiguranja, mali preduzetnici mogu zatražiti kredit stavljanjem koluta Parmigiano-Reggiano sira kao zalog. Ova inovativna i neobična praksa omogućava da dug proces sazrevanja sira postane metafora za novac koji raste uz kamatu.

Parmigiano-Reggiano nije samo delikates – to je vredan proizvod. Svaki kolut ovog tvrdog, aromatičnog sira težak oko 36 kilograma može biti procenjen na vrednost od 900 do 1.500 dolara.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNILAD (@unilad)

 

Banka u svojim specijalno kontrolisanim trezorima čuva stotine ovih kolutova sira, omogućavajući im da sazrevaju tokom trajanja kredita. Što duže sir zri, to postaje ukusniji i, što je najvažnije, vredniji. Kao što štednja na računu sakuplja kamatu, tako i ovi točkovi sira akumuliraju veću vrednost tokom vremena.

Ova praksa nije samo zanimljiv kuriozitet, već i ozbiljna ekonomska strategija u regiji gde je proizvodnja Parmigiano-Reggiana ključni deo lokalne privrede. Parmigiano-Reggiano je poznat po svom dugom procesu proizvodnje i sazrevanja, što ga čini izuzetno stabilnom robom za ovakve poslove. Tako, mali proizvođači i preduzetnici, umesto da rizikuju svoju imovinu ili lične zalihe, mogu da stavljaju svoju dragocenu proizvodnju sira kao osiguranje za poslovne zajmove.

Da li je ovo praksa koja bi mogla postati model i za druge grane industrije? Ako može sir, zašto ne vino, kafe ili neki drugi specifični proizvodi? Jedno je sigurno, ovaj bankovni model predstavlja kombinaciju tradicije i inovacije, gde i u mirisima sira postoji ozbiljan potencijal za zaradu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading