NOVA PLJAČKA! PENZIONERKA OSTALA BEZ NOVCA: Sve je počelo jednim telefonskim pozivom i NOVOM APLIKACIJOM (VIDEO)

Autor:

Biznis

26.08.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgubila je 1700 evra

NOVA PLJAČKA! PENZIONERKA OSTALA BEZ NOVCA: Sve je počelo jednim telefonskim pozivom i NOVOM APLIKACIJOM (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Varaždinska policija je u utorak izvestila o novom slučaju računarske prevare u koji je ovoga puta žrtva baka stara sedamdeset i dve godine.

Nažalost, žena je postala žrtva prevare te je izgubila 1700 evra u zabludi da je zaradila od trgovine kriptovalutama.

Sve je počelo telefonskim pozivom

Republika

Foto: pixabay.com

Internet prevara

 

Početkom avgusta, baka je primila poziv od nepoznatog muškarca koji ju je ubedio da je zaradila u trgovini kriptovalutama. Verujući u tu priču, žena je sledila uputstva nepoznatog muškarca i instalirala aplikaciju na svoj mobilni telefon kako bi primila novac na svoj račun.

Teška posledica prevare

Nažalost, umesto očekivanog novca, žena je shvatila da je prevarena kada je narednog dana otkrila da joj je sa računa nestalo 1700 evra. Ova situacija je izazvala veliko nezadovoljstvo kod žrtve prevare, a sada je policija u potrazi za prevarantom kako bi otkrila njegov identitet i preduzela odgovarajuće radnje.

Htela da pomogne "prijatelju" ostala bez 5.000 evra

Republika

Foto: pixabay.com

Internet prevara

 

Podsetimo, jedan od nedavnih slučajeva uključuje 60-godišnjakinju iz Vinkovaca koja je stupila u kontakt s osobom putem društvene mreže. Osoba joj je ispričala da radi na naftnoj platformi i hitno joj je potreban novac, obećavajući da će ga vratiti.

Nakon svakodnevne komunikacije, žena je poverovala i uplatila ukupno 5.000 evra na zahtev "prijatelja". Kada je zatražila povrat novca, osoba je tvrdila da joj je bankovni račun blokiran i nije vratila novac.

Kada je shvatila da je prevarena, žena je slučaj prijavila policiji koja sada sprovodi istragu o ovom slučaju prevare.

Prevarena žena i u Srbiji

Republika

Foto: Photo by Parker Byrd on Unsplash

Internet prevara

 

Korisnik društvene mreže Reddit nedavno je podelio svoje iskustvo u vezi sa internet prevarom kojoj je bila meta njegova majka. Situacija je počela kada je majka poručila robu sa Temu-a u vrednosti od 2.000 dinara, a završila se sa neuspešnom dostavom i zahtevom za dodatnim novcem.

Na kraju, žena je uplatila višestruko veći iznos nego što je prvobitno traženo, postajući žrtva prevare.

"Neuspešna dostava na vašu adresu, doplatite jos 30 dinara danas, u suprotnom paket će biti vraćen", jasno je da je ovo klasičan vid prevare, ali žena je ipak uplatila - ostatak priče verovatno znate.

"Naravno ona uplati, skinuto je 1.000 puta više od 30 dinara", dodaje korisnik.

Klasičan oblik prevare

U ovom slučaju, jasno je da je reč o klasičnom primeru internet prevare putem lažnih zahteva za dodatnim plaćanjem dostave. Iako su takvi zahtevi očigledan znak prevare, žrtve prevare često padaju pod pritiskom i šokom, te uplaćuju traženi iznos.

Proces povraćaja novca

Korisnik je istakao da je majka kontaktirala banku i prijavila finansijsku prevaru, te da je zatraženo vraćanje novca. Postoji šansa da će novac biti vraćen, s obzirom na to da je korišćena kreditna kartica, ali proces povraćaja može potrajati.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading