Evrovizija 2023. se ipak NEĆE ODRŽATI U UKRAJINI! Organizatori odlučili, da li će takmičenje biti u ovoj zemlji?

Autor:

Zabava

17.06.2022

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pesma Evrovizije" ipak će naredne godine biti održana u Velikoj Britaniji.

Evrovizija 2023. se ipak NEĆE ODRŽATI U UKRAJINI! Organizatori odlučili, da li će takmičenje biti u ovoj zemlji?

Foto: Tanjug/AP, Printscreen Youtube Eurovision Song Contest

Kaluš orkestar, Sem Rajder

Organizatori "Pesme Evrovizije" najavili su da će sledeće godine takmičenje biti održano u Velikoj Britaniji, jer Ukrajina, koja je razorena ratom nije u mogućnosti da ga bezbedno ugosti, piše Blic.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje događaj, saopštila je da je bila u razgovorima sa ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC o tome kako će održati događaj nakon što je Kaluš orkestar pobedio na ovogodišnjem takmičenju održanom u Italiji.

Kako se navodi,ovoj zemlji je ugrožena bezbednost zbog rata koji vodi sa Rusijom od kraja februara 2022, tačnije od invazije Vladimira Putina.

 EBU je saopštio da će razgovarati sa mrežom BBC da li će biti domaćin događaja u Britaniji, nakon što je plavokosi Britanac Sem Rajder sa svojom pop-rok pesmom završio na drugom mestu.

Foto: printscreen youtube/Eurovision Song Contest

Sem Rajder predstavljao je ove godine Britaniju na Evrosongu

 

Nakon ukrajinske pobede na takmičenju za "Pesmu Evrovizije" održanom u maju, EBU je istraživao opcije za domaćinstvo takmičenja sledeće godine sa ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC, koji je prethodno organizovao događaj 2017. i 2005. godine, s obzirom da je Ukrajina dva puta pobedila na takmičenju.

S obzirom na to da rat koji je u toku od ruske invazije na ovogodišnju pobedničku zemlju, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa UA:PBC i stručnjacima trećih strana, uključujući pitanja bezbednosti.

Ovo muzičko takmičenje je najveće na svetu i potrebno je 12 meseci za pripremu istog.

Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, sa žaljenjem je zaključila da UA:PBC ne može ispuniti uslove, s obzirom na trenutne okolnosti, bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, 

EBU želi da se zahvali Javnoj radiodfuznoj kompaniji Ukrajine na njihovoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama od pobede Kaluškog orkestra 14. maja u Torinu i deli se njihova tuga i razočaranje što takmičenje sledeće godine neće biti održano u Ukrajini.

EBU podržava UA:PBC u čitavom nizu oblasti od invazije. Osiguraćemo da se ova podrška nastavi kako bi UA:PBC mogao da održi uslugu koju pružaju građanima Ukrajine. Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti prezgovore sa BBC kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu Pesme Evrovizije 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Foto: printscreen youtube/Eurovision Song Contest

Sem Rajder osvojio je drugo mesto, pa će se takmičenje verovatno odražati u Britaniji

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading