ISTINA O DRAŽI NA FILMSKOM PLATNU: Igor Đorđević ODUSTAO od uloge đenerala, zamenio ga OVAJ GLUMAC!

Autor:

Zabava

02.07.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča se zasniva na istinitim događajima.

ISTINA O DRAŽI NA FILMSKOM PLATNU: Igor Đorđević ODUSTAO od uloge đenerala, zamenio ga OVAJ GLUMAC!

Foto: Wikipedia

Dragoljub Draža Mihailović

Polako se privodi kraju snimanje filma "Đeneral" u režiji Miroslava Samardžića, a ulogu Draže Mihailovića prvobitno je trebalo da tumači Igor Đorđević. Iako je urađen i plakat sa njegovim likom u prvom planu, došlo je do promene u glumačkoj ekipi. Kako je objavljeno, zbog previše obaveza Đorđević je odustao od snimanja ovog filma, a na njegovo mesto došao je Nikola Rakočević.

Na zvaničnoj jutjub stranici Pogledi svojevremeno je objavljeno više detalja o celom projektu, a u ovoj emisiji snimljenoj posle jedne od proba govorili su članovi ekipe, među kojima je i Rakoćević.

- Što se tiče lika Draže Mihailovića i toga šta ja treba da uradim u ovom filmu, jeste da predstavim živog čoveka. To je, u principu, najkomplikovanije, pogotovu kod istorijskih ličnosti, gde imamo činjenice, fotografije, pisane razgovore, i tako dalje. S jedne strane, to dosta olakšava stvar, a s druge strane je i obaveza. To ne bi trebalo da bude plod mašte, to treba da bude egzaktan lik, koji je postojao, koji je živeo. Nadam se da ću uspeti u tome, jer sam imao dosta iskustva, radio sam dosta istorijskih ličnosti, tako da mislim da ću moći to da izvedem - rekao je glumac.

Republika

Foto: Photo: Marija Mladjen/ATAImages

Igor Đorđević

Reditelj Samardžić je istakao da Rakočević ima "pravu vojničku oštrinu".

- Možda čovek privatno može da bude blag, oštar, neću da ulazim u to, ali ideja ovog filma jeste da se Draža prikaže onakav kakav zaista jeste bio. Veliki glumci su glumili Dražu pre Nikole Rakočevića, čak i u ono doba SFRJ. Naravno, imali su pogrešan tekst, ali su bili veliki glumci. Nekako je nametnut mit da je Draža trebalo da bude patrijarh, a ne oficir, da je bio rođen za patrijarha, a ne komandanta vojske. To je apsurdno za nas, koji smo se udubili u dokumenta: za čoveka koji je skinuo toliko neprijateljskih glava, reći da je trebalo da bude patrijarh. Draža je bio, samo da podsetim, i komandir mitraljeske čete, u ono doba kad su mitraljezi tek uvođeni u upotrebu, kad se neprijatelj još nije prilagodio tome, kada su njihove streljačke linije sa stotinama vojnika išle napred, a Draža ih je sa svoja četiri mitraljeza kosio na desetnie u nekoliko sekundi - rekao je, pored ostalog, scenarista i režiser Miloslav Samardžić. 

Republika

Foto: Photo: M.A./ATAImages

Nikola Rakočević

Film se snima prema istinitim događajima, a u prvom planu je najveća ofanziva četnika protiv sila Osovine u jesen 1943. 

Uloge oficira Vrhovne komande Jugoslovenske vojske igraju Vladimir Jocović (potpukovnik Mirko Lalatović), Miloš Krstović (potpukovnik Luka Baletić), Petar Lukić (major Živojin Marković), i Milomir Rakić (major Zaharije Ostojić). Članove britanske vojne misije tumače Stevan Mrđenović (Čarls Armstrong), Luka Miljković (Vilijam Bejli), Nikola Vasiljević (Bil Hadson), Nikola Popović (Arči Džek) i David Pilipović (narednik Džonson).

Dosad su snimljena 94 minuta, a uskoro počinje ekranizacija ostalih 60 minuta. Plan je da se fim nađe u bioskopima u oktobru 2025. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Đak Narednik - unuk

03.07.2024 01:08

A jel snimljeno kako je 41 oslobađao Užičku Republiku od partizana i kako je na Neretvi pomagao partizanima?