ORILA SE DŽEJEVA "NEDELJA" NA ZATVARANJU RAVNOG SELA! Glumci uglas zapevali, Ristovski grlio Anicu, a onda su proglašeni POBEDNICI FESTIVALA!

Autor:

Zabava

01.07.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod tradicionalnim sloganom „Selom kruže filmske priče" u nedelju, 30. juna u Ravnom Selu završen je 7. Ravno Selo Film Festival, međunarodni festival prvog ili drugog filma.

ORILA SE DŽEJEVA "NEDELJA" NA ZATVARANJU RAVNOG SELA! Glumci uglas zapevali, Ristovski grlio Anicu, a onda su proglašeni POBEDNICI FESTIVALA!

Foto: Foto Vidoje Manojlović

Tokom četiri dana Ravno Selo film festivala prikazano je više od 40 filmova iz 19 zemalja, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade. Glumci su u opuštenoj i raspevanoj atmosferi proveli poslednji festivalski dan, a Zlatni klip za najbolji film i novčana nagrada u iznosu od 1.000 EUR dodeljeni su za film "Nedelja" (Srbija) snimljen po scenariju Stefana Boškovića i u režiji Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića.

- Biografska priča inspirisana istinitim događajima iz života jednog od najomiljenijih pevača sa ovih prostora pretočena je u film izuzetne poetske snage koji odlikuje kvalitetan ritam u vođenju radnje, respektabilan produkcioni domet, fascinantan glumački ansambl i sjajan prijem kod publike - navodi se u obrazloženju žirija.

Projekcijom filma "Nedelja" festival je svečano završen, a uoči same projekcije glavni glumac Husein Husa Alijević latio se mikrofona i zapevao čuveni hit Džeja Ramadanovskog

Republika

Foto: Foto Vidoje Manojlović

Ekipa filma "Nedelja"

"Nedelja i svi ste tu, sve podseća na sreću", pevalo se uglas, nakon čega se ekipa filma poklonila publici. 

Zlatni klip za najboljeg reditelja uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR pripao je rediteljki Selin Song za ostvarenje "Prošli životi" (SAD, Južna Koreja).  Žiri je u obrazloženju nagrade ovaj film okarakterisao kao "priču koja na suptilan način duboko emotivno dodiruje bioskopsku publiku terajući je da se zamisli nad pitanjem šta je ono što je zaista važno u našim životima, i da li ćemo te živote podrediti ljubavi, ili ćemo ljubav podrediti životu".

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i nagrada u iznosu od 500 EUR dodeljeni su filmu "Poslednji strelac" (Srbija) reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi. U obrazloženju odluke navedeno je da je "ovaj uzbudljivi triler, pun neočekivanih obrta i napetih scena, držao publiku u iščekivanju i stalnoj tenziju od početka do kraja".

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljen je za film "Pozivi" (Poljska) koji je režirao Ming-Vej Ćiang, dok je posebno priznanje dodeljeno filmu "Panorama" (Brazil) Džuli Gava i Daniel Leao.

Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljena je rediteljki i scenaristikinji Tini Veličković za film "Tuga", dok je nagrada za najboljeg mladog glumca festivala u novčanom iznosu od 1.000 EUR pripala Luni Pilić za ulogu Janje u filmu "Sveta obitelj" (Hrvatska).

Republika

Foto: Foto Vidoje Manojlović

 

Žiri glavnog takmičarskog programa činili su glumica Ana Lečić, reditelj Marko Novaković i glumac Miodrag Radonjić. Filmski montažer i profesor FDU Dragan Dimčić bio je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa "Kratkih 100 minuta", a reditelj Nemanja Ćipranić predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Lazar Ristovski, osnivač festivala, na ceremoniji zatvaranja je rekao:

- Svih ovih sedam godina borili smo se da festival bude sve vidljiviji i mislim da smo u tome uspeli. Veliku pomoć u tome ste nam pružili vi, koji ste svake večeri popunjavali gledalište ne samo svojim prisustvom, već i svojim duhom i podrškom da ovaj festival i Dom kulture budu ono što jesu. A to je budućnost ovih mladih ljudi. Dobili smo jedan od najlepših kulturnih prostora u celoj Srbiji i sada nam ostaje da taj Dom predamo mladim ljudima koji ovde pohađaju osnovnu školu, kao i onima koji su završili školu i odlučili da ostanu ovde. Čvrsto verujem da među ovim mladim ljudima sigurno postoje i oni koji će napraviti velike karijere - istakao je Ristovski, koji se nije odvajao od svoje 39 godina mlađe devojke Anice Lazić.

Republika

Foto: Foto Vidoje Manojlović

Lazar Ristovski, osnivač festivala

Lice u fokusu Festivala ove godine bila je Ana Lečić, a raznovrsnu internacionalnu selekciju filmova pripremili su selektor glavnog programa Dragan Jeličić i selektor dokumentarnog programa "Kratkih sto minuta"  Igor Toholj. Prikazano je i devet ostvarenja u programu studentskih filmova, 15 filmova u okviru smotre kratkog đačkog filma "Filmić", kao i jedna specijalna projekcija.

U okviru pratećeg programa 7. Ravno Selo Film Festivala održana je i radionica za sinhronizaciju crtaća koju su vodili glumci Vesna Paštrović i Marko Marković, kao i likovna kolonija sa temom "Dvorište vetrenjače".

Festival će ostati upamćen i po koncertnim nastupima i kulturno-umetničkim programima kako velikih domaćih glumačkih i vokalnih zvezda, tako i lokalnih umetnika.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading