SRBI DRŽE DO KULTURE VIŠE OD STRANACA! Evo koliko često idemo u pozorište, CRNO NA BELO!

Autor:

Zabava

27.03.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava Svetski dan pozorišta.

SRBI DRŽE DO KULTURE VIŠE OD STRANACA! Evo koliko često idemo u pozorište, CRNO NA BELO!

Foto: ST/Nikola Mutić

Povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta Republički zavod za statistiku objavio je rezultate istraživanja koji pokazuju da ljudi u Srbiji i te kako drže do kulture. 

Prema statističkim podacima, u sezoni 2022/23, pozorišta u Srbiji posetilo 1.025.298 ljudi, dok je u inostranstvu taj broj bio 87.183. Ovaj ohrabrujući podatak daje vetar u leđa umetnicima koji se svakodnevno trude da predstave publici najbolje komade svetskih i domaćih pisaca.  

Takođe, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj sezoni u Srbiji je odigrano 5.680 predstava, a u inostranstvu 223. 

Republika

Foto: Tanjug/Nikola Vukelić

Nenad Jezdić u predstavi "Knjiga o Milutinu"

Na pitanje koliko u Srbiji ima pozorišta konačno smo dobili tačan odgovor. Statistika pokazuje da se predstave izvode na 97 scena širom Srbije, od kojih su 37 profesionalna pozorišta, 47 amaterska i 13 dečija.

Tokom protekle sezone odigrano je 168 premijera, a među najuspešnijim predstavama bile su "Edip" (Jugoslovensko dramsko pozorište), "Naš razred" i "Deca" (Narodno pozorište u Beogradu), "Laž" (Beogradsko dramsko pozorište). Za "Knjigu o Milutinu" od početka prikazivanja do danas za svako novo igranje traži se karta više, a veliku pažnju privukli su i komadi "Bilo jednom na Brijunima" (Bitef teatar), kao i mjuzikli u Pozorištu na Terazijama i Operi i teatru Madlenianum.

PRIZNANJA OLGI ODANOVIĆ, SLOBODI, JAGOŠU...

Žiri festivala "Dani komedije" u Jagodini u sastavu Svetislav Bule Goncić, predsednik, Đurđa Tešić i Željko Jovanović, odlučio je da nagrada "Mija Aleksić" za najbolje pozorišno ostvarenje pripadne predstavi "Ćelava pevačica", Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića, u produciji Centra za kulturu Tivat.

Jagoš Marković je posthumno nagrađen za najbolju režiju, a isti komad je osvojio još tri priznanja. Olga Odanović za ulogu Gospođe Borio, za najbolje glumačko ostvarenje, Branimir Popović je za ulogu vatrogasca – Kapo Pompijeri laureat nagrade "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu , a nagradu za najbolje kostimografsko ostvarenje osvojila je Marija Marković Milojev.

Prvakinja nacionalnog teatra Olga Odanović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Zlatni ćuran" za životno delo.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Posthumno nagrađen Jagoš Marković

Za najbolja glumačka ostvarenja nagrade su dodeljene i Nenadu Jezdiću za rolu u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera", režija Egon Savin, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

I Minji Peković za ulogu Klovna u predstavi "Bravo za klovna", u njenom autorskom projektu, produkcija Narodnog pozorišta Subotica.

Najbolji mladi glumci su Sara Simović i Milan Kolak, koji su ostvarili naslovne uloge u drami "Ljubinko i Desanka" Ace Popovića Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Zrenjanin.

Marija Kalabić je nagrađena za najbolju scenografiju u komadima "Bravo za klovna" i "Ljubinko i Desanka".

Specijalno priznanje za muziku dodeljeno je autorima Robertu Pešutu Manjfiko i Aleksander Pešutu Šacu u predstavi "Radovan treći", Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Vita Taufera.

Nagrade će biti uručene večeras, na Svetski dan pozorišta.

U čast nagrađenih, Narodno pozorište Beograd izvešće duodramu "Dečje povrede" Džozefa Radživa u režiji Ivana Vukovića, u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Vuk Kostić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading