SESTRE GOBOVIĆ ZAPEVALE O MILUTINU MILANKOVIĆU: Njihova pesma posvećena velikom naučniku proglašena HIMNOM!

Autor:

Zabava

29.05.2024

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Svečanoj sali Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Brogradu obeležaveno je 145 godina od rođenja našeg velikana.

SESTRE GOBOVIĆ ZAPEVALE O MILUTINU MILANKOVIĆU: Njihova pesma posvećena velikom naučniku proglašena HIMNOM!

Foto: Foto Miodrag Dačić/Udruženje Milutin Milanković

Svečani skup povodom obeležavanja 145. godišnjice rođenja Milutina Milankovića održan je u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu. Tom prilikom etno dvojac Sestre Gobović izvele su autorsku pesmu posvećenu velikom naučniku, koja je proglašena zvaničnom himnom.

Na dogadjaju je nastupio i dečiji hor "Slavujčići", kojim Sestre Gobović rukovode već 7 godina pri Hramu Svetog Save. Pored premijere pesme, prikazan je i dokumentarni film "Milutin Milanković: gospodar vremena i prostora". Ovaj film koji je titlovan na engleski, kineski i španski jezik ima za cilj da približi javnosti život i izuzetna dostignuća ovog velikana nauke, a istražuje kako je Milanković kroz astronomsku teoriju o klimatskim promenama ostavio neizbrisiv trag u svetu nauke.

Republika

Foto: Foto Miodrag Dačić/Udruženje Milutin Milanković

 

- Veoma smo ponosne što smo snimile pesmu posvećenu našem naučniku, matematičaru i geofizičaru Milutinu Milankoviću. Inspiraciju za ovu pesmu dobile smo zahvaljujući Udruženju "Milutin Milanković", na čelu sa mr Slavkom Maksimovićem, koji nam je sa velikim entuijazmom i predanošću pričao o našem velikanu. Njegovo lično poznanstvo sa Milutinom Milankovićem je doprinelo da bliže saznamo sve o našem naučniku i da njegov lik i delo pretočimo u muziku. Mislimo da će se uz pesmu, mladji naraštaji lakše upoznati sa radom našeg velikana i nadamo se da će se pesma pevati u školama. Velika nam je čast što je pesma izazvala oduševljenje u publici i što smo baš na obeležavanju 145. godišnjece njegovog rodjenja, premijerno predstavile ovu pesmu - istakle su Sestre Gobović.

Najavljena je i inicijativa za uvođenje tradicionalne godišnje manifestacije posvećene Milankoviću, kao i ustanovljenje Muzeja Milankoviću u srpskoj prestonici, ali i nagrade koja će nositi njegovo ime.

Pre skupa, simboličnim izrazom zahvalnosti, delegacija Udruženja je zajedno sa učenicima osnovne škole koja nosi ime slavnog naučnika, položila vence na spomeniku Milankoviću u njegovom parku u Beogradu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading