MILIONI EVRA ULAŽU SE U REKONSTRUKCIJU KULTURNIH OBJEKATA! Kolarčeva zadužbina će zaslijati sjajem koji zaslužuje!

Autor:

Zabava

26.04.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narednom periodu planirane su rekonstrukcije, adaptacije i izgranja novih "hramova kulture".

MILIONI EVRA ULAŽU SE U REKONSTRUKCIJU KULTURNIH OBJEKATA! Kolarčeva zadužbina će zaslijati sjajem koji zaslužuje!

Foto: ST/D. KADIĆ

Ministarka kulture Maja Gojković i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević potpisali su danas ugovore sa "Zadužbinom Ilije Kolarca", Gradom Požarevcem i Gradom Leskovcem o rekonstrukciji, adaptaciji i izgranjih novih objekata kulture.

Svečanim potpisivanjem u Ministarstvu kulture ozvaničena je jučerašnja Odluka Vlade Srbije da u te svrhe bude izdvojeno iz kreditne linije Banke Saveta Evrope 6.300.000 evra.

Gojković je rekla da u Kolarčevu zadužbinu nije ulagano 63 godine, a sada ide 1.350.000 evra za rekonstrukciju i adaptaciju Velike koncertne sale i pratećih prostorija.

- Izuzetno smo uzbuđeni što će Kolarac da zasija onim sjajem koji je odavno već i zaslužio - istakla je Gojković.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Maja Gojković

Inače, zgrada Kolarčeve zadužbine ima 92 godine, a poslednji put je renovirana 1962. godine. 

Prema njenim rečima, Požarevac dobija 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije "Milene Pavlović Barili", ali i izgradnju potpuno novog objekta.

- To je velelepno zdanje u kome će konačno moći da se na jednom mestu izlože sve slike, crteži, ali i predmeti, prepiska, fotografije koji pripadaju Pavlović Barili, koju možemo da okarakterišemo kao srpsku Fridu Kalo - ocenila je Gojković.

Izdvojeno je 1.450.000 evra za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnjeg Doma vojske u Leskovcu, a multifunkcionalna zgrada biće prenamenjena u veliku koncertnu salu i Muzičku školu.

- Brinemo i o mladim muzičkim talentima, kojih očigledno u Leskovcu i okrugu ima. Ovim činom se na najbolji način verifikuje politika vlade i ministarstva koja je od 2016. a pogotovo od 2020. posvećena ulaganju u infrastrukturne objekte u kulturi - istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, to je "nešto nam je zaista potrebno i to je vetar u leđa svim ljudima koji se bave umetnošću u našoj državi".

Takođe, u Pirotu se vrši transformacija jednog starog objekta u moderan, multifunkcionalni objekat, a završena je i izgradnja Male scene niškog Narodnog pozorišta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading