UMRO JEDAN OD NAJVEĆIH REDITELJA S NAŠIH PROSTORA: Film Veljka Bulajića bio nominovan za OSKARA!

Autor:

Zabava

03.04.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni jugoslovenski režiser Veljko Bulajić je preminuo, vest potvrdila njegova porodica.

UMRO JEDAN OD NAJVEĆIH REDITELJA S NAŠIH PROSTORA: Film Veljka Bulajića bio nominovan za OSKARA!

Foto: Wikipedia

Poznati filmski režiser Veljko Bulajić, koji je preminuo u 97. godini, ostavio je neizbrisiv trag na jugoslovenskoj i hrvatskoj kinematografiji sa svojim ikoničnim filmovima. Počevši karijeru sa filmovima 'Kamen i more' i 'Brod lutalica', Bulajić je stvorio svoj prvi dugometražni film, 'Vlak bez voznog reda', 1959. godine, za koji je dobio dve Zlatne Arene, kao i nagrade Slavica i Jelen. Njegov doprinos je dodatno priznat nagradom Grada Zagreba.

Veljko Bulajić, poznati filmski stvaralac iz bivše Jugoslavije, ostavio je neizbrisiv trag u svetu kinematografije. Njegov odlazak izazvao je razmišljanja o njegovom značajnom doprinosu i njegovom trajnom uticaju na jugoslovensku i hrvatsku kinematografiju. Rođen u malom mestu Vilusi 1928. godine, Bulajićev put od njegove ratom razorene domovine do međunarodne scene svedoči o njegovoj otpornosti i kreativnoj viziji.

Bulajićeva filmska veština proširila se na filmove poput 'Rat' i 'Uzavreli grad', ali su to 'Kozara', 'Atentat u Sarajevu' i 'Bitka na Neretvi' učvrstili njegov položaj kao majstora pripovedanja. Njegov film 'Skoplje 63' privukao je međunarodnu pažnju, emitovan na televizijskim mrežama širom sveta i donoseći mu prestižnu UNESCO nagradu Kalinga za "izuzetan doprinos tumačenju nauke i tehnologije javnosti".

Tokom svoje karijere, Bulajićeva posvećenost prikazivanju istorijskih događaja i kulturnih narativa na filmskom platnu odjekivala je kod publike širom sveta. Njegovi filmovi nisu samo zabavljali, već su takođe služili kao svedočanstvo njegove posvećenosti očuvanju nasleđa regiona. Uticaj njegovog rada i dalje inspiriše buduće filmske stvaraoce i filmofile, osiguravajući da će njegovo filmsko nasleđe trajati generacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading