CRNOGORSKI GLUMCI PROTESTUJU ZBOG KULTURE: Uklanja se letnja scena tivatskog Centra za kulturu, podršku pružile i kolege iz Srbije

Autor:

Zabava

06.01.2023

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građane je na protest pozvao menadžment Centra za kulturu.

CRNOGORSKI GLUMCI PROTESTUJU ZBOG KULTURE: Uklanja se letnja scena tivatskog Centra za kulturu, podršku pružile i kolege iz Srbije

Foto: Printscreen/Instagram

Glumci

Nekoliko desetina građana okupilo se jutros ispred kompleksa srednjevekovnog letnjikovca Buća-Luković u Tivtu na protestu protiv odluke Opštine Tivat da ukloni malu otvorenu scenu tivatskog Centra za kulturu iz atrijuma letnjikovca.

Građane je na protest pozvao menadžment Centra za kulturu.

Scena u atrijumu letnjikovca je zaštićeno kulturno dobro,ali je navodo postavljenja pre desetak godina bez dobijenih konzervatorskih uslova i saglasnosti nadležnih organa.

Mala scena je, uprkos tome, godinama funkcionisala kao prostor za izvođenje brojih kulturnih programa - prvenstveno pozorišnih predstava i stekla je gotovo kultni status u Tivtu, ali i u regionu.

Podelom jedinstvenog CZK Tivat na više segmenata pre tri godine, kompleks letnjikovca Buća Luković pripao je novoosnovanoj JU Muzej i galerija Tivat, koja je inicirala uklanjanje male scene jer je ona do sada skoro u potpunosti onemogućavala održavanje muzejske delatnosti u tom kompleksu.

Ova odluka, iza koje je stala i Opština kao osnivač obe javne ustanove, izazvala je nezadovoljstvo dela javnosti, pogotovo zato što nije obezbeđena odgovarajuća alternativna lokacija za izmeštanje male scene CZK Tivat.

Na jutrošnjem protestu u Tivtu okupili su se i neki kulturni radnici koji su pružili podršku CZK-u u njegovoj inicijativi da mala scena ostane u kompleksu Buća -Luković: glumci Dubravka Drakić i Stevan Radusinović, dramski pisac Stevan Koprivica, Ana Lečić, Vule Marković, Pavle Popović i drugi.

Protestu su prisustvovali i predstavnici ili odbornici opozicionih partija u SO Tivat - DPS, Socijaldemokrata, SDP i HGI.

Podršku kulturnim delatnicima pružaju i mnogi glumci, koji šalju poruke iz Srbije.

- Najlepša scena u Tivtu, biser crnogorskog primorja, redak primer bogate ambijentalne scene kod nas, neprocenjivo nematerijalno kulturno bogatstvo države Crne Gore, ponos svih Tivćana danas je pod pretnjom da nestane zauvek! Mi koji smo disali i živeli na toj sceni, da li kao učesnici bogatog izvanrednog dramskog repertoara, da li kao publika, ne možemo se sa tim nikako pomiriti. Scena Buća u Tivtu je bila i biće neodvojivi deo naše pozorišne tradicije, naše umetnosti, naše kulture. U tu tradiciju, tu kulturu ugrađeni su napori i talenti mnogih ljudi. Svi mi apelujemo da se nađe rešenje - kaže ovim povodom za Kurir glumica Marija Bergam.

Oglasio se i glumac Andrija Milošević

- Želim da pružim podršku ostanku scene Buće tamo gde ona i jeste. Premnogo smo truda i talenta, dobrih predstava izveli tu, da bi se nešto tek tako ukinulo. Apelujem na ljude da promene svoju odluku i da se ovo završi najbolje moguće po scenu koja je razvijala mladost i talenat onih koji tek ulaze u profesionalne glumačke vode. Želim vam svako dobro i da se opet sretnemo na sceni Buća - poručio je glumac Andrija Milošević crnogorskim kolegama.

Republika

Foto: Youtube.com/K1 Televizija

Glumac Andrija Milošević

Podršku je juče uputio i glumac Momčilo Otašević, koji je na svom Instagram nalogu podelio objavu o uklanjanju pomenute scene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading