Svi smo ga obožavali u ''Ljubav,navika,panika'', a ono što je uradio pre godinu dana NIKO ne zaboravlja! Poznati glumac ŠOKIRAO publiku!

Autor:

Zabava

24.12.2022

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj nenadmašni majstor improvizacije još jednom je oduševio ljubitelje teatarske scene!

Svi smo ga obožavali u ''Ljubav,navika,panika'', a ono što je uradio pre godinu dana NIKO ne zaboravlja! Poznati glumac ŠOKIRAO publiku!

Foto: youtube.com/printscreen

Zijah Sokolović je bosanski pisac i režiser. Diplomirao je na Akademiji Scenskih Umetnosti u Sarajevu, sa projektom "Ex Ponto" Ive Andrića.

Od 1969. do 1983. bio je zaposlen kao glumac u pozorištima “Malo pozorište” i ”Kamerni teatar 55” u Sarajevu.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Zijah Sokolović, glumac

Autor je predstave "Glumac...je glumac...je glumac" koja je premijerno izvedena u 25 gradova sveta, Beču, Varšavi, Parizu, Londonu, Berlinu, Njujorku, Sidneju, Rimu.

1983. godine uzima status Slobodnog umetnika. 1991. počinje život u Beču, kao samostalni umetnik.

Rođen je 22. decembra 1950. godine, a preključe je proslavio svoj 72. rođendan.

Za svoj glumački- umetnički život dobio 90 nagrada, 6 Nagrada za životno delo, 4 Zlatna lovor venca, 3 Zlatne kolajne, 2 Zlatna Medveda, Zlatnu Arenu, Zlatni zub, za "doprinos smehu u svetu", proglašen je za "Glumca Evrope"/"Actor of Europa, dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Sedam sekretara SKJO-a, Medalju rada, Grand Prix za režiju u Moskvi, Kijevu, Kilu, Yerevanu, Nikšiću, Jajcu...Živi u Beču.

Glumac Zijah Sokolović pre dve godine bio je zaražen korona virusom, a zbog loše kliničke slike bio je i hospitalizovan.

Glumac se nalazio u jednoj beogradskoj bolnici, a kada su ga mediji tada pitali kako je trenutno njegovo zdravstveno stanje, glumac je zvučao umorno i kratko rekao:

- Ležim u bolnici. Dobro sam za sada. Moram da prekinem sad i hvala vam najlepše.

Da su tada bili zaraženi ovom pošasti, nisu krile ni ostale njegove kolege: Anđelka Prpić, Nela Mihailović, Milica Milša, Suzana Petričević, Vesna Čipčić, reditelj Srđan Golubović, Mihajlo Pavić, dok su zbog simptoma u bolnici zadržani Žarko Laušević i Dragana Mićalović.

Ovaj nenadmašni majstor improvizacije još jednom je oduševio ljubitelje teatarske scene.

Kada je 2021. zbog srčanih tegoba bio hospitalizovan, to ga nije sprečilo da već sutradan, nakon lekarske intervencije, doputuje u Sarajevo, kako bi odigrao svoju monodramu ''Međuigre 0-24''. Njegova sjajna izvedba ispraćena je gromkim aplauzom, a publika je bila opčinjena njegovom predanošću svom životnom pozivu i borbi, prenosi Buka.

Rođen je upravo u Sarajevu, 1950. godine i ima bosanskohercegovačko poreklo.

Bonus video:

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading