Dnevnik violinistkinje Mirjane Nešković: Nedostaje aritmija dok traje aplauz!

Autor:

Zabava

14.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmah da priznam svima, dok je trajalo ovo vanredno stanje, ja nisam bila inspirisana za svakodnevno vežbanje violine, snimanje video-klipova sa terase, obrade raznih pesama me isto nisu privlačile, a posebno ne fotografisanje mojih kulinarskih podviga, ispisala je violinistkinja Mirjana Nešković na početku svog bloga "Filharmoničar u izolaciji".

RepublikaFoto: Marko Đoković
Marijana Nešković

U pitanju je deo onlajn repertoara Beogradske filharmonije, koji se objavljuje svakog ponedeljka na sajtu i društvenim mrežama ove institucije, a sa idejom da muzičari prenesu svoja iskustva i savete kako da se najbolje provede vreme ograničenog kretanja.

Mirjana u svojoj priči priznaje da je ona vreme izolacije provela svakodnevno igrajući se kao dete:

- Od lego kocki preko ćorave bake do pravljenja maski i durbina. Igrala sam se! Karte, lavirint, igre bez granice, karaoke... I nije mi bilo dosta. Onda sam naručila slagalicu od 5.000 delova. Slagala sam je deset dana i sigurno ponovo pokrenula išijas, ali vredelo je? Posle toga je usledila Tara, priroda, mir, dvorište, pravi raj. Najbolja terapija za sve i svaku krizu, a realno imala sam je, kao i svi. Ipak smo mi umetnici ostali bez onoga što čini naš život - bez scene, razmene energije, kreativnosti, emocije i doživljaja. Znate onaj osećaj, ne fali mi ništa i fali mi sve.

Violinistkinja potom navodi da joj nedostaju filharmonijski rituali:

- Jutarnja kafa za slavskim stolom u našem klubu "Informbirou", doručak u koncertmajstorskoj sobici, neki maler na repertoaru... Nedostaje mi "Kolarac" petkom i aritmija dok traje aplauz. Čula sam za ideju o koncertima u kamernim sastavima orkestra. Baš bih se radovala tome jer obožavam kamernu muziku. U svakom slučaju, sezona izazova je pred nama, a ja volim izazove. A i ne smem više da mesim testa, ugojiću se.

NOVOST ONLAJN FILHARMONIJE:Otvorene probe za decu

Novost u onlajn repertoaru Beogradske filharmonije jesu otvorene probe za decu koje će se održavati svake srede od 11 časova na društvenim mrežama ove institucije, a prilikom kojih će klinci moći da upoznaju muzičare koji čine orkestar i njihove instrumente.

Voditeljke ovog programa su violinistkinja Tamara Marinković Tomić i violinistkinja Slavica Perić. Sentimentalno sećanje četvrtkom odvodi ovog puta na veliku meksičku turneju davne 1994. godine, najdalju i najdužu turneju u istoriji orkestra, a radoznala publika moći će da pogleda snimak koncerta održan u gradu Gvadalahara.

Dan kasnije, u petak od 20 časova na Jutjubu Filharmonija vodi u Italiju, gde je orkestar 2011. godine održao božićni koncert u gradu Ćezena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading