HRVATSKI VETERANI TRAŽE HITNO HAPŠENJE ALENA ISLAMOVIĆA: Izbio SKANDAL zbog Bijelog dugmeta, usred Splita se pojavilo OVO!

Autor:

Zabava

01.09.2024

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islamović naljutio publiku pesmom "Pljuni i zapevaj, moja Jugoslavijo", pa Hrvati negodovali kad se pojavila trobojka sa petokrakom na ekranu

HRVATSKI VETERANI TRAŽE HITNO HAPŠENJE ALENA ISLAMOVIĆA: Izbio SKANDAL zbog Bijelog dugmeta, usred Splita se pojavilo OVO!

Foto: Tanjug, Printscreen/Youtube

Legendarni jugoslovenski bend Bijelo dugme održao je koncert u Splitu, gde su pevali svoje najveće hitove i sve se činilo da je u najboljem redu, dok Alen Islamović nije počeo sa izvođenjem dobro poznatog hita "Pljuni i zapevaj, moja Jugoslavijo", kada je nastalo komešanje među publikom, a onda i zvižduci pojedinih Hrvata koji su bili nezadovoljni izborom pesme, pišu hrvatski mediji.

Foto: youtube printskin

 

Naime, među mnogobrojnim hitovima poznatog benda koje je izveo Alen, ovaj je posebno naljutio pojedine Hrvate, pa dok su se neki zdušno zabavljali i pevali uglas s Islamovićem, neki su zviždali tokom cele pesme. 

Foto: youtube printskin

 

Nastup Bijelog dugmeta u Splitu izazvao je veliku kontroverzu i nezadovoljstvo među određenim krugovima u Hrvatskoj. U tekstu prijave tzv. "Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara", koji su se obratili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, naglašava se da je nastup ovog legendarnog sastava bio uvredljiv i neprimeren.

Pesma "Pljuni i zapjevaj" izazvala je pravo negodovanje među tzv. braniteljima i lavinu neprimernih komentara i uvreda na račun Bijelog dugmeta. Branitelji su optužili organizatore koncerta i izvođače za promociju komunističke ideologije i simbola koji su, prema njihovim tvrdnjama, odgovorni za mnoge zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.
"Dana 31. 8. 2024. godine u Splitu, ispred novog kluba 'Porat' na Sitnicama, održan je koncert Bijelog dugmeta, na kojem je Alen Islamović oko 22.30 izvodio pesmu "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo", uz prikaz jugoslovenske zastave na velikom ekranu pozornice. Prema rezolucijama Vijeća Evrope 1481 i 2819, koje je Hrvatski sabor ratifikovao, tražimo da se organizatori koncerta kazne prema zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u zemlji. 
Inače posebno negodovanje nastalo je kad se u momentu izvođenja pesma na ekranu iza benda pojavila zastava bivše države Jugoslavije, što je rezultiralo još većim zvižducima, a mnogima nije bilo jasno zašto se bend baš odlučio za izvođenje ovog hita, pošto ga inače ne pevaju često.
- Totalno neočekivano, ovi pesmu nisu pevali sto godina - čulo se iz publike. Ovo su stihovi pesme koji su pojedince veoma naljutili.
- "Pljuni i zapjevaj! Pljuni i zapevaj, moja Jugoslavijo! Matero i maćeho, tugo moja i uteho. Moje srce, moja kućo stara, moja dunjo iz ormara, moja nevesto, moja lepotice, moja sirota kraljice, Jugo, Jugice."

- Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne skladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovisati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, proterivala i ubijala deca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo Hrvatski sabor te Veće Europe - navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsednica Uduženja.

BONUS VIDEO:

https://www.republika.rs/tag/alen-islamovic/5711

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading