U SRBIJU STIŽE REKORDNO HLADNA ZIMA! Ponavlja se scenario iz 1981..! BEOGRAD POSLE DEVET GODINA ČEKA OVO!

Autor:

Vesti

05.10.2024

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interesantno je što se 1. oktobra 1981. na mapi vidi uragan "Kirk" koji ide prema Evropi i što se on vraća posle 43 godine, kaže Ristić.

U SRBIJU STIŽE REKORDNO HLADNA ZIMA! Ponavlja se scenario iz 1981..! BEOGRAD POSLE DEVET GODINA ČEKA OVO!

Foto: Foto by Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nakon 14 meseci sa rekordno visokim temperaturama, meteorolozi najavljuju promene koje bi mogle značiti povratak hladnijih, snežnih zima. Ivan Ristić, amater meteorolog, u saradnji sa prof. dr Aleksandrom Valjerevićem, predviđa "hladne, mrazne dane i višednevni snežni pokrivač za zimu 2024/2025."

Ristić ističe da je došlo do promene atmosferske cirkulacije, naglašavajući da "može da se osmotri neobično slab polarni vrtlog u stratosferi iznad Severnog pola." On dodaje da "ovaj fenomen ima važne implikacije na predstojeću zimsku sezonu," podsećajući na slične uslove iz zimske sezone 1981/1982.

- Ovo ima implikacije na budući razvoj vremena i takođe je povezano sa načinom na koji će se vremenski obrasci razviti u Sjedinjenim Državama i Kanadi ovog meseca, a potencijalno čak i u zimu 2024/2025. Već smo razgovarali o slabijem polarnom vrtlogu za septembar. Ali, od tada, polarni vrtlog nije mnogo ojačao i trenutno je označen kao najslabiji početkom oktobra u poslednjih 40 godina - navodi se na sajtu "Severe Weather", prenosi Blic.

- Može se videti da će trenutno, a najmanje u naredne dve nedelje, stratosferski polarni vrtlog biti mnogo slabiji nego inače. U narednim danima približiće se rekordno slaboj tački za ovo doba godine za proteklih 66 godina. Ovo signalizira da nešto nije u redu i u nižim, a posebno u višim delovima atmosfere. Ovi efekti se obično mogu preneti na niže nivoe, sa izvesnim zakašnjenjem, menjajući vremenske obrasce - prenosi Ristić.

Republika

Foto: shutterstock, youtube/Novo jutro

Ivan Ristić

 

Prema njegovim rečima, interesantno je što se 1. oktobra 1981. na mapi vidi uragan "Kirk" koji ide prema Evropi i što se on vraća posle 43 godine.

- Na mapi sa anomalijama temperature, koju je objavio "Severe Weather" za zimu 1981/1982. godine, se vidi da je arktički front bio baš iznad Balkana i da nam stiže još jedna hladna zima sa puno snežnih epizoda -  kaže Ristić.

Promena cirkulacije dovela je do prodora hladnog arktičkog vazduha u Evropu, uz mogućnost snežnih padavina i poplava u oblastima kao što su Karpati i Alpi.

Ristić objašnjava da u Srbiji ipak nije bilo većih problema jer smo se nalazili u centru jakog ciklona nazvanog "Boris".

On takođe naglašava da "sredinom oktobra možemo očekivati Miholjsko leto," ali se zima neće ponoviti kao one iz 60-ih i 70-ih godina. Valjarević dodaje:

- Očekujemo 15 dana snega u Beogradu nakon 9 godina," i naglašava da će "ova zima biti hladnija nego prethodnih devet.

Video je da je u poslednjih devet godina došlo do pojavljivanja cirkulacije koja mu se nije pojavljivala na prethodnim satelitskim snimcima.

- To je skandinavska cirkulacija i nisam prošli put zapazio prodor arktičke cirkulacije (AO), a ona mi je dala intuiciju da će ova zima biti hladnija nego prethodnih devet. Sa kolegama iz Indije zaključio sam da se ta cirkulacija, kod njih je to antarktička (AN), slična arktičkoj cirkulaciji (AO), nije pojavljivala poslednjih devet godina. Sa pojavom te cirkulacije, koristeći svoj model, video sam korelacije sa dve zvezdice koje očigledno pokazuju kada se uradi test analize da će ta pojava da se manifestuje na ovu zimu, i onda sam uz numeriku izračunao da ćemo posle devet godina u Beogradu imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara - kaže prof. dr Valjarević.

Ocenjuje da zima neće biti kao što je bila 60-tih i 70-tih godina, ali, ličiće na zimu iz 2013. godine.

Bonus video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading