DANAS VREMENSKI PREOKRET? Toplo, ali moguće oluje sa grmljavinom!

Autor:

Vesti

06.09.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperature do 34 stepena.

DANAS VREMENSKI PREOKRET? Toplo, ali moguće oluje sa grmljavinom!

Foto: shutterstock

Vremenska prognoza

U petak se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno vreme, sa toplo i sparno, uz povremene lokalne pljuskove i grmljavinu. Posebno treba obratiti pažnju na mogućnost grmljavinskih oluja, a jak jugoistočni vetar će dodatno pojačati osećaj sparine. Jutarnje temperature će se kretati od 16 do 22°C, dok će maksimalne dnevne vrednosti biti između 30 i 34°C. Na jugu Banata i u Podunavlju, kao i u košavskom području, očekuju se olujni udari vetra.

Vremenska prognoza za Beograd

U glavnom gradu, Beogradu, takođe se očekuje promenljivo oblačno vreme, sa toplotom i sparinom, uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine. Jutarnja temperatura biće oko 22°C, dok se maksimalna dnevna temperatura očekuje da dostigne 32°C.

Uzimajući u obzir najavljene meteorološke uslove, preporučuje se da građani budu oprezni i da se adekvatno pripreme za promenljive vremenske prilike.

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored vode ili u šumi. Upravo zbog toga, popularna izletišta spadaju u "crvene zone" i lokacije na kojima postoji veća opasnost od ovakve nesreće.

Ukoliko se, ipak, nađete na otvorenom kada počne grmljavina ne treba stajati na najvišem objekatu ili u okolini blizu njega, kao ni blizu pojedinačnog drveća.

Ako niste u prilici da pronađete adekvatno sklonište, a osećate da vam trnci prolaze telom ili se kosa nakostrešila, postoji verovatnoća da će vas u tom trenutku pogoditi grom. U takvim situacijama bi trebalo samo da čučnete što je niže moguće prebacujući težinu tela na nožne prste, kako bi što manje bili u kontaktu sa tlom.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading