HITNO SE OGLASIO RHMZ: Crni oblak nad Srbijom donosi jak pljusak i nevreme! Prvi na udaru OVI delovi zemlje!

Autor:

Vesti

02.08.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolozi upozoravaju da u pojedinim delovima zemlje postoji mogućnost od pojave sugradice i grada.

HITNO SE OGLASIO RHMZ: Crni oblak nad Srbijom donosi jak pljusak i nevreme! Prvi na udaru OVI delovi zemlje!

Foto: Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU,Shutterstock, freesvg.org

Hronika

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) od jutros ne prestaje da objavljuje najnovija upozorenja na pljuskove s grmljavinom. Meteorolozi upozoravaju da u pojedinim delovima zemlje postoji mogućnost od pojave sugradice i grada, a širom zemlje upaljeni su meteoalarmi, negde i zbog čak tri pojave.

- Jak grmlјavinski razvoj u Šumadiji, između Topole i Kragujevca, imaće tendenciju premeštanja ka Rači, Batočini i Lapovu, uslovlјavajući jak plјusak, grmlјavinu i sitan grad - najnovije je hitno upozorenje RHMZ.

Foto: RHMZ / screenshot

 

U naredna dva časa na jugozapadu Srbije i u Šumadiji lokalni plјuskovi sa grmlјavinom (ponegde uz pojavu sugradice ili sitnog grada), a u Vojvodini retka (izolovana) pojava kratkotrajne kiše - navodi se objavi RHMZ u 13.50.

RHMZ je prethodno u 13.10 izdao upozorenje da se u naredna tri sata na severu Srbije očekuje promenlјiva lokalna oblačnost, pojava kratkotrajne kiše ili plјuska, dok će na zapadu i jugozapadu zemlјe lokalni plјuskovi ponegde biti praćeni i grmlјavinom.

Upozorenje RHMZ za Beograd

Takođe, u najnovijem izveštaju, navodi se i da se na području Beograda očekuje kratkotrajna kiša i grmlјavina. U centru grada upravo je počela da pada kiša.


Prognoza za naredne dane

Danas (2. 8) promenlјivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalne pojave kratkotrajne kiše i plјuskova s grmlјavinom. Ponegde se očekuje i pojava sugradice i grada, sa najvećom verovatnoćom na jugozapadu Srbije.

U noći između petka i subote (2/3. 8) plјuskovi će lokalno biti izraženiji najpre na zapadu i severu Srbije, upozorava RHMZ.

U subotu (3. 8) biće svežije, a tokom jutra i prepodneva nestabilna zona sa oblačnim razvojima će se izmeštati ka jugu i istoku, uslovlјavajući plјuskove s grmlјavinom, ali i lokalnu pojavu sugradice i grada, uz istovremeni prestanak padavina i stabilizaciju vremena na severozapadu zemlјe, navodi se na sajtu RHMZ.

Meteoalarmi i hidrološko upozorenje

RHMZ je popalio žute i narandžaste meteoalarme za danas ali i za sutra, u nekim delovima zemlje i zbog čak tri pojave. Nedelja će biti nešto toplija, uz lokalni razvoj dnevne oblačnosti. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak severozapadni. Za sada nije upaljen nijedan meteoalarm za nedelju. Osim upozorenje za vremenske neprilike, RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje.

- Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Kolubari, Jablanici, Vlasini i Lugomiru proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95 odsto neobezbeđenosti (biološkom minimumu) - navodi se u upozorenju.

Ekstremno visoke temperature i prognoza za avgust

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prethodnih je mesec dana često, gotovo svakodnevno od 8. do 20. jula upozoravao na ekstremno visoku temperaturu, i prema statistici ovog Zavoda - jul 2024. najtopliji je jul ikada! Na ovom linku pročitajte dugoročno prognozu za avgust i prvi deo septembra.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading