OČEKUJE SE NOVI POTOP! U naredna dva sata na udaru Niš

Autor:

Vesti

02.07.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U naredna dva sata ovaj grmljavinski sistem premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji preko Topličkog okruga prema Nišavskom, a na udaru jake oluje naći će se vrlo uskoro i Niš.

OČEKUJE SE NOVI POTOP! U naredna dva sata na udaru Niš

Foto: Printscreen/X

Danas poslepodne južni i jugozapadni delovi Srbije suočavaju se sa jakim grmljavinskim nevremenom koje dolazi iz Crne Gore. Ova oluja donosi kišu i obilne pljuskove praćene grmljavinom, a najintenzivniji procesi su zabeleženi na području Kosova i Metohije i Peštera.

U naredna dva sata, ovaj grmljavinski sistem će se kretati jugozapadnom visinskom strujom preko Topličkog okruga ka Nišavskom okrugu, gde će vrlo brzo stići u Niš. Očekuje se da će nevreme u Nišu biti praćeno jakim gromovima i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu bi u kratkom vremenskom intervalu moglo pasti više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Postoji opasnost od urbanih poplava i bujica, prenosi Telegraf.

Tokom kasnijeg poslepodneva, kiša i pljuskovi sa grmljavinom se očekuju i u centralnoj i zapadnoj Srbiji, sa obilnijim padavinama, ali bez jakih oluja. Ukupno bi moglo pasti novih 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru na ovim područjima.

Zaštita od nevremena

Praćenje vremenskih prognoza: Redovno pratite vremenske prognoze i upozorenja kako biste bili informisani o potencijalnim nevremenima.

Priprema za hitne situacije: Imajte pri ruci osnovne zalihe hrane, vode, baterijske lampe, radio i lekove u slučaju da ostanete bez struje ili drugih resursa tokom nevremena.

Osiguranje imovine: Ojačajte prozore i vrata, posebno ako živite u području sklonom jakim vetrovima. Uradite redovno održavanje krova i oluka kako biste sprečili curenje vode.

Plan evakuacije: Razvijte plan evakuacije za svoju porodicu, uključujući i gde ćete ići i kako ćete se kontaktirati u slučaju razdvajanja tokom nevremena.

Zaštita od groma

Unutrašnji prostor: Najsigurnije mesto tokom grmljavinskog nevremena je unutrašnji prostor, daleko od prozora, vrata i električnih uređaja.

Faradayev kavez: Ako imate mogućnost, instalirajte Faradayev kavez da biste zaštitili električne uređaje od udara groma.

Automobil: Ako ste napolju tokom oluje, automobil može pružiti sigurnost. Izbegavajte držanje ruku na metalnim delovima unutar vozila i izbegavajte kontakt sa metalnim površinama.

Telefoni i kompjuteri: Izbegavajte korišćenje fiksnih telefona i električnih uređaja povezanih sa mrežom tokom oluje.

Pratite uputstva i preporuke: Pratite lokalne smernice i preporuke za bezbednost tokom grmljavinskog nevremena kako biste smanjili rizik od povreda.

Praktikovanje ovih saveta može značajno povećati vašu bezbednost tokom vremenskih nepogoda kao što su oluje i grmljavina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading