RHMZ IZDAO NAJVIŠI STEPEN OPASNOSTI! Sprema se SUPERĆELIJSKO NEVREME: GRAD I JAKI PLJUSKOVI LOMIĆE SVE PRED SOBOM

Autor:

Vesti

13.06.2024

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki deo Srbije na udaru strašnih vremenskih nepogoda.

RHMZ IZDAO NAJVIŠI STEPEN OPASNOSTI! Sprema se SUPERĆELIJSKO NEVREME: GRAD I JAKI PLJUSKOVI LOMIĆE SVE PRED SOBOM

Foto: Instagram/moj_beo_grad_ •, Tanjug, Shutterstock, wikipedia

"Superćelijske nepogode sa gradom i jakim plјuskovima sa grmlјavinom sa područja Lјiga, Sopota, Požarevca i Kostolca preko ostalih delova Šumadije, Pomoravlјa i Braničeva premeštaće se dalјe na istok.", upozorio je RHMZ u 16 i 20 sati.

U 15.35 Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će se Superćelijske nepogode sa jakim plјuskovima, grmlјavinom, gradom i jakim vetrom sa područja Kocelјeva - Obrenovac - Sopot preko severa Šumadije i Smedereva u narednom satu premeštati ka južnom Banatu i Braničevskom okrugu.

Prethodno, upozorenje je izdato za područje Beograda:

"Jaki plјuskovi, grmlјavina, lokalna pojava grada i jakog vetra u zoni plјuskova očekuju se i na području Beograda - najpre na terotoriji opština Obrenovac i Lazarevac, a nakon 15.30 časova i u ostalim delovima grada. Nepogode će se proširiti i na Šumadijski okrug", upozorio je RHMZ u 15.35.

"Oblačnost sa jakim plјuskovima, grmlјavinom i lokalnom pojavom grada iz Mačvanskog okruga približavaće se području Beograda i najpre zahvatiti teritoriju opštine Obrenova", hitno je upozorio Republički hidrometeorološki zavod u 14.45 sati.

"Jaka grmlјavinska oblačnost sa obilnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom iz pravca BiH u narednom satu zahvatiće delove Podrinja, a naročito potez Mali Zvornik - Loznica sa tendencijom premeštanja dalјe ka unutrašnjosti Mačvanskog okruga", hitno je upozorio Republički hidrometeorološki zavod u 13.50 sati.

Republika

Foto: RHMZ/printscreen

 

Kiša i plјuskovi sa grmlјavinom počeće i u delovima Bačke, Srema, Šumadije i na jugozapadu Srbije.

Prethodno, za danas je najavljeno veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

"Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

Republika

Foto: RHMZ/printscreen

 

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteoalarmi i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave - pljuskova i grmljavine.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno!

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.

I meteorološka startap kompanija Hailz Srbija objavila je upozorenje:

U četvrtak će se područje za jake oluje popodne pružati preko:

• Moravičkog okruga

• Raškog okruga

• Rasinskog okruga

• Topličkog okruga

• Nišavskog okruga

• Zaječarskog okruga

• Jablaničkog okruga

• Pirotskog okruga

"Ovde će biti kombinacija najveće vlage, najviših temperatura i najjačih strujanja. Kao i prethodna dva dana, najrazvijeniji oblak može pratiti region Zapadne Morave prema istoku i nesmanjenim intenzitetom stići do Bugarske", navode.

Severnije od ovih okruga će se šanse za jake oluje, zbog ograničene energije, naglo smanjivati i iz Bosne i Hercegovine će, popodne, stići kišna masa sa pljuskovima, grmljavinom i ređim nevremenima, kojih (nevremena) severno od Save i Dunava sigurno neće biti, dodaju.

U zavisnosti od stanja sa zagrevanjem u prvom delu dana i količine slojastih oblaka, ova predviđanja će biti modifikovana.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading