TUĐMAN HTEO DA GAĐA BEOGRAD SA S-300! JELJCIN MU PRODAO RAKETE PREKO GADAFIJA!

Autor: IGOR KOZARSKI

Vesti

01.10.2024

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvonko Zubak tvrdi da je NATO savetovao da se kupi defanzivno oružje s kojim može i da se napadne

TUĐMAN HTEO DA GAĐA BEOGRAD SA S-300! JELJCIN MU PRODAO RAKETE PREKO GADAFIJA!

Foto: ST/Nebojša Mandić, Profimedia

Trgovac oružjem Zvonko Zubak na suđenju u Zagrebu izneo je tvrdnju da je za Hrvatsku u Rusiji kupio raketni sistem S-300 jer su Franjo Tuđman i načelnik generalštaba Janko Bobetko nameravali da gađaju Beograd.

Zubak već dve decenije pokušava da naplati od Hrvatske ovaj posao težak 200 miliona dolara i to s kamatama, pa se u Zagrebu procenjuje da bi odštetni zahtev mogao da mu donese i celu milijardu, ako sud prihvati njegovu tužbu. On je ispričao da je krajem osamdesetih godina prošlog veka bio suvlasnik kompanije za trgovinu oružjem "Winsley Finance Limited", koja je sarađivala s NATO, što mu je donelo kontakte u ovom biznisu.

KRŠENJE SANKCIJA

Prema rečima Zubka, general Bobetko, kog je Tuđman postavio za načelnika generalštaba, tražio je 1994. neko oružje kojim bi mogao da gađa Beograd. U NATO su im rekli da ne smeju da deluju kao agresori i da bi trebalo da nabave defanzivno oružje koje može da posluži i za napad. U Zagrebu su izabrali S-300, koji jeste PVO sistem, ali može da gađa i ciljeve na zemlji na udaljenosti do 120 km. Zubak je odmah odleteo u Moskvu.

- Ministar odbrane Pavel Gračev rekao mi je da je nemoguće da Hrvatska dobije S-300, pa sam otišao u kabinet tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina, gde mi je njegov savetnik Sergej Volkov rekao da bi bilo moguće da nam S-300 prodaju preko Libije. Onda sam otišao kod Muamera Gadafija, koji je Hrvatskoj odobrio sertifikat krajnjeg korisnika s kojim je od Rusa kupljen S-300 s 40 raketa - ispričao je Zubak.

Foto: Printskrin/N1

Zvonko Zubak

On je time objasnio kako je Rusija zaobišla sankcije UN na prodaju naoružanja bivšim republikama SFR Jugoslavije u ovom poslu za koje u Moskvi tvrde da se nije dogodio i da je sve izmišljotina. Zubak je tvrdio da je cena od 200 miliona dolara bila veoma povoljna jer je 1994. Iran platio 290 miliona za isti sistem s manjim brojem raketa. Međutim, posao je negde zapeo, pa je Hrvatska dobila samo 70 odsto kompletiran PVO sistem S-300 i nijednu raketu. Ipak, Zubak tvrdi da je po njega sve dobro teklo do 1998, kad je umro hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak.

PREVARIO GA HDZ

- Posle toga je Zagreb izgubio interes za S-300, ali sam stalno dobijao garancije da će mi biti plaćeno. Ja sam platio Rusima 90 odsto cene. Kasnije mi je bivši predsednik Stjepan Mesić rekao da je S-300 bio potreban HDZ za paradu, ali da nisu nameravali da plate - rekao je Zubak.

PROJEKTILI "BEOGRAĐANKA" NA PARADI

Na paradi u Zagrebu, 30. maja 1995, održana je vojna parada na kojoj su prvo predstavljena dva lansera s maketama PVO raketa S-75M "dvina", koje su otete od JNA. Komentator je rekao da su to projektili zemlja-zemlja "Beograđanka", iako je domet ovih raketa na ciljeve na zemlji samo 25 kilometara.
Potom je najavljen S-300 na tegljaču MAN, umesto formacijskog Urala ili Kraza s četiri kontejnera za rakete 5V55R koje koristi ovaj sistem. Međutim, to je bila psihološka diverzija. Kontejneri su bili prazni iako su na aerodrom u Puli već stigle 24 rakete. 
Naime, delovi za S-300 stizali su od 1994. do 1996, ali ovaj sistem Hrvati nikad nisu uspeli da kompletiraju. U međuvremenu je novac namenjen za nabavku nestao.

Foto: Printscreen/Youtube

 

Misterija nestanka PVO sistema

1. Sudbina hrvatskog S-300, skladištenog u Kanjiži i Puli, nikad nije rasvetljena. Londonski list Ashark el-Avsat na arapskom jeziku pisao je da je Hrvatska tajno prodala rakete Izraelu 1995. godine za 19 miliona dolara.
2. Zubak tvrdi da je Zagreb 2004. prodao S-300 Amerikancima, čiji su stručnjaci prethodno proučavali taj raketni sistem. On obrazlaže da te godine ruskim serviserima nije bio dozvoljen pristup sistemu.
3. Jerusalim post naveo je 2008. da je Hrvatska prodala S-300 Iranu, a da je prevoz obezbedila libijska ratna mornarica po naređenju Muamera Gadafija. Istovremeno, Izrael je tražio od Moskve da ovo oružje ne proda Iranu.
4. General Vladimir Zagorec, osuđen 2009. jer je ukrao dijamante vredne pet miliona dolara koji su bili garancija za kupovinu S-300, rekao je da je ovaj sistem samo stajao u Hrvatskoj da bi bio prodat Turskoj, ali je posao propao.
5. Grupa penzionisanih generala, među kojima su i bivši komandanti NATO za Evropu Filip Bredlou i Ričard Širef, u martu 2022. poslali su pismo CNN u kom su naveli da znaju da je S-300 u Hrvatskoj i tražili da ga donira Ukrajini.

Kremlj otpisao Jugoslaviju

Bivši komandant RV i PVO general Spasoje Smiljanić tvrdi u knjizi da NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. ne bi bilo da smo imali S-300. Međutim, Boris Jeljcin nije hteo da nam ga proda.

General je objasnio da odnosi Moskve i Beograda tad nisu bili bratski. Tadašnji premijer SRJ Radoje Kontić 1997. u Moskvi je tražio da kupi dva diviziona, ali nije dobio odgovor. Momir Bulatović pisao je da je u jesen 1998, kad je agresija bila neizbežna, to pitanje opet pokrenuto, ali da tako veliki sistem nije mogao da bude prošvercovan. Na kraju je ministar odbrane Igor Sergejev odbio mogućnost da isporuči S-300.

Tri dana nakon početka rata general Mladen Karanović tražio je u Moskvi dva diviziona S-300. Ruski generali su mu rekli da neće biti problema ako to odobri Jeljcin. Međutim, 4. aprila vicepremijer Masljukov rekao je Karanoviću da Rusija neće vojno pomoći SRJ.

EVO ŠTA SU SVE DOBILI HRVATI
Avioni mig-21 24
Avionske bombe 500
Helikopteri mi-24 11
Helikopteri mi-17 18
Helikopterske rakete 1.000
Meci 43 miliona
Protivoklopne rakete 3.300

Bugari prvi prodali naoružanje

Zubak je ispričao da je saradnju sa Zagrebom ugovorio 1991. na sastanku s ministrom odbrane Gojkom Šuškom i generalima Imrom Agotićem i Antonom Tusom, tada načelnikom generalštaba.

- Prvo oružje nabavio sam u Bugarskoj za 4,8 miliona nemačkih maraka. Platio sam svojim novcem jer je ministar finansija Jozo Martinović dao garanciju da će mi sve biti isplaćeno kad brod stigne u luku. Međutim, Jugoslovenska mornarica je brod s oružjem zaplenila kod Dubrovnika. Nekako je pet dana kasnije brod s oružjem pušten i doplovio je u slovenačku luku Koper - tvrdio je Zubak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading