"SRBIJA KRIVA ZA PRVI SVETSKI RAT - NA TERORIZAM GODIŠNJE TROŠILA 5 MILIONA EVRA?!" Bolest mozga: U Hrvatskoj objavljena knjiga prepuna laži!

Autor: MILAN JOVANOVIĆ

Vesti

15.09.2024

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samozvani istoričar optužuje Beograd da je kroz ceo 20. vek "sponzor terorističkih aktivnosti"

"SRBIJA KRIVA ZA PRVI SVETSKI RAT -  NA TERORIZAM GODIŠNJE TROŠILA 5 MILIONA EVRA?!" Bolest mozga: U Hrvatskoj objavljena knjiga prepuna laži!

Foto: Wikipedia, Printscreen

Bolest Hrvata nema granice, pa je tako njihov "ugledni povjesničar" Tihomir Rajčić najavio knjigu "Beogradske tajne Prvog svetskog rata" u kojoj, na osnovu izmišljenih tajnih arhiva u Beogradu, optužuje Srbiju za početak krvoprolića!

Da intervju u Jutarnjem listu nije slučajno objavljen baš na dan proboja Solunskog fronta, koji proslavljaju Srbija i RS, govori i komentar Rajčića kako njegova "ekskluzivna saznanja" potvrđuju kako Beograd kroz ceo 20. vek "terorizam vidi kao nacionalnooslobodilačku delatnost".

- To je ključno jer je Srbiji danas vrlo potrebna katarza - zaključuje samozvani istoričar.

Foto: Printscreen

Tihomir Rajčić

BRANI PRAVE KRIVCE

A šta je on to otkrio navodnim tajnim arhivima? Sudeći prema tezama iz intervjua, radi se o gomili laži, kojom današnju Srbiju treba optužiti da i dalje podržava terorizam jer tobož krije istinu o Sarajevskom atentatu.

- O tome svedoči poverljivi dopis premijera Nikole Pašića od 24. juna 1914. u kojem on otvoreno izražava strah da bi evropske sile Srbiju mogle raskrinkati kao terorističku državu i prepustiti je na milost i nemilost Austrougarskoj. U pozadini svega je činjenica da je vlada Srbije od 1905. na tajni državni terorizam trošila otprilike pet miliona evra godišnje u današnjem novcu. To u današnjoj Srbiji niko ne zna ili ne želi da zna, zato Zagreb na toj temi treba da insistira - rekao je Rajčić.

On potom razotkriva šta u stvari stoji iza njegovog "istraživanja" i poziva anglosaksonsku javnost, tradicionalno nenaklonjenu našoj zemlji, da "insistira na istini". On u tom kontekstu pominje Kristofera Klarka, profesora s Kembridža, koji je pokušao da Nemačku i Austriju opere od krivice za krvoproliće (vidi okvir), i dodaje da se ove dve zemlje neopravdano osećaju krive za rat!

PRIVIĐA MU SE HOBOTNICA

Suprotno svim istorijskim činjenicama da je Srbija bila primorana na sukob, koje su baš zapadni istoričari nebrojeno puta ponovili, hrvatski "povjesničar" iznosi niz izmišljotina. On tako izvrće i motiv odbijanja austrougarskog ultimatuma.

- Pašić nikako nije hteo da pristane da dođu austrougarski agenti koji bi razotkrili krakove hobotnice srbijanskog državnog terorizma - kaže Rajčić, namerno zaboravljajući da jedna suverena država nikad ne bi pristala da stranci vršljaju po njenoj teritoriji.

On dalje sugeriše da je "Srbija postala središte kriminalne agitacije, odmah su formirana udruženja i grupe čiji je cilj, javno ili tajno, bilo stvaranje nereda na teritoriji Austrougarske", čime direktno staje na stranu carstva koje je krivo za stradanje miliona Srba u Velikom ratu.

Pljuvanje po Vojvodi Vuku

Rajčić u intervjuu naglašava ulogu Voje Tankosića, proslavljenog srpskog heroja poznatog kao Vojvoda Vuk, kog proglašava teroristom, organizatorom atentata u Sarajevu, direktno podređenog Nikoli Pašiću.

- On je bio regularni oficir kog je Pašić u tajnosti postavio za četničkog vojvodu. On je za svoju delatnost dobijao finansijsku i organizacijsku podršku beogradske vlade. Da je u julu 1914. u Beogradu sprovedena nepristrasna međunarodna istraga o Tankosićevoj delatnosti i njegovoj ulozi u sarajevskom atentatu, istorija Evrope bi, vrlo verovatno, bila drugačija - jadikuje istoričar.

Ferdinandov unuk: Atentat nije uzrok

Čak je i Karl Habsburg Lotringen, unuk austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda, ubijenog u Sarajevu, svojevremeno izjavio da bi i bez Sarajevskog atentata došlo do Prvog svetskog rata.

On je za Gardijan rekao da bi rat, i bez tog pucnja, počeo tri nedelje kasnije, na nekom drugom mestu.

- Bilo bi pogrešno da se upire prstom u jednu državu. Ako to uradite, trebalo bi da uzmete u obzir da su tada već postojale značajne tenzije, naročito između Nemačke i Rusije, koje su već počele da mobilišu svoje trupe duž granica - objasnio je ovaj Habsburg.

Hejstings: Zna se ko su loši momci

Žestok odgovor revizionisti Klarku usledio je od njegovog zemljaka, britanskog istoričara Maksa Hejstingsa. On u knjizi efektnog naslova: "Katastrofa: Evropa odlazi u rat 1914" nema dileme oko toga ko su loši momci koji su gurnuli Evropu u Prvi svetski rat i to su, tvrdi, isključivo Nemci i Austrijanci.

Nudeći odgovor Hastings povlači paralele između Prvog i Drugog svetskog rata tvrdeći da ako već stoji argument da se Britanija opravdano uključila u rat zbog invazije na Poljske 1939. onda je po istom principu bilo opravdano uzeti oružje 1914. u odbranu Belgije. Različiti pristupi uzrocima rata u obzir uzimaju i savremeni kontekst ukazujući na analogije između današnjeg Bliskog istoka i Balkana od pre stotinu godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading