OVO JE AKCIJA "MRAK"! OTKRIVAMO ŠTA JE IDEJA MRZITELJA: HOĆE SRBIJI DA UGASE SVETLO!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

03.09.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranci i opozicionari traže zatvaranje rudnika i zabranu gradnje nuklearnih elektrana

OVO JE AKCIJA "MRAK"! OTKRIVAMO ŠTA JE IDEJA MRZITELJA: HOĆE SRBIJI DA UGASE SVETLO!

Foto: ST/Nebojša Mandić, Ata Images, Profimedia

U toku je svojevrsna akcija navodnih ekoloških aktivista i opozicionara koja ima za cilj ne samo ekonomsko zaustavljanje zemlje već i dovođenje celog energetskog sistema pod znak pitanja.

Pošto je posle 12 godina uvidela da ne može politički da sruši predsednika Srbije Aleksandra Vučića, opozicija je prešla na pokušaj ekonomskog udara - pokušaj zabrane kopanja litijuma, što je razvojna šansa Srbije, ali i blokiranje izvora iz kojih Srbija dobija (rudnici) ili bi mogla da dobija (nuklearne energije) električnu energiju!

TUŽAN SCENARIO

Ukoliko bi se taj scenario obistinio, Srbija bi ostala u mraku, što bi izazvalo masovni bunt naroda i stvorilo priliku da opozicija nasilno preuzme vlast. Uz podršku nekih stranih službi, naravno.

Novi izvori energije su neophodni Srbiji

Politički analitičar Darko Obradović ističe da je zanimljivo da garnitura onih koja je isporučila srpski energetski sektor Rusima na tacni danas aktivno harangira protiv energetske bezbednosti Srbije.

- Veoma je opasno što se strateška pitanja napadaju dezinformacijama u cilju dnevne politike. Vučića ne mogu da pobede činjenicama, ne mogu da ga pobede političkim programom i sada pokušavaju da raspiruju iracionalni strah među građanima. Novi izvori rasta i energije su neophodni Srbiji, danas je kritični trenutak kada odlučujemo hoćemo li da se razvijamo s litijumom ili ćemo da siromašimo. Ista stvar je s nuklearkama. To su važna društvena pitanja. Oko Srbije je 28 nuklearnih elektrana, tako da nikakve razlike, osim štete po Srbiju, nema ako mi jedini ostanemo bez. Naša industrija traži nove izvore rasta i energije. Litijum i energija su zalog za budućnost, sve ostalo je demagogija - navodi Obradović.

- Posle marširanja protiv otvaranja rudnika litijuma, navodni ekološki aktivisti i opozicija prešli su na priču da su i postojeći rudnici štetni i da treba da se zatvore, iako je deo njih neophodan da bismo imali električnu energiju. Čim je najavljeno da bi usvajanjem novih izmena i dopuna Zakona o energetici prestao da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, i da bi Srbija tako mogla sama da podigne nuklearnu elektranu i obezbedi potpunu autonomiju po pitanju energije, skočili su da traže zabranu - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Opoziciji je cilj da Srbija bude zavisna od država regiona po pitanju električne energije. A zamislite scenario na zimu kad te države ne budu imale struju za izvoz, šta će biti s nama? Pa završićemo u mraku! I tada će, kao i za sve, biti kriv Vučić i upravo je kroz takvu vrstu bunta opoziciji zapravo jedina šansa da ga skloni i dočepa se vlasti! Kampanja protiv nuklearne energije se posebno intenzivirala pred dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju, a predsednik Srbije je nakon sastanka s francuskim kolegom rekao da energija ne pada s neba i da neko tu struju mora da proizvede.

- Da bismo imali tu struju, moraćemo da promenimo sebe i mnogo da investiramo u budućnosti. Ukoliko to želimo. Ako ne želimo, nije problem i bez struje, kako hoćete. Ali te laži i besmislice ne mogu čak ni da komentarišem. Dakle, što se tiče nuklearne energije, to je čista energija, to je sigurna energija u kontrolisanim procesima, to je energija koja nema veze da li je vetar ili je sunce, da li je pala kiša ili nema veta. Te energije ima uvek, postojano je svakog dana. I to vam daje sigurnost, to daje sigurnost jednoj zemlji - istakao je Vučić.

KUNU SE...

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski kaže da je nuklearna energija izrazito dobra jer je jeftina, ima je dovoljno i može da nam posluži za ono što nam fali, struju jer se Srbija razvija i trošimo više svega.

- Nuklearna energija je najčistija, a svi se kunu u zelenu agendu. Zemlje u okruženju Bugarska, Mađarska, Slovenija, i to na granici s Hrvatskom, već imaju nuklearne elektrane. To bi nam pružilo nezavisnost, da li kroz saradnju s nekim, pominjala se Mađarska, ili kroz kupovinu malih modularnih centrala koje idu u modulima od 72 megavata - kaže Deđanski i dodaje:

- Opozicija nema nikakvu politiku, njima je jedina politika slaba Srbija i protiv svega su što bi moglo doneti razvoj jer i otvaranje fabrika zavisi od toga da li ćemo imati dovoljno energenata. Oni rade protiv toga. Misle da će izazvati bes građana i da će uspeti nasilno da sruše vlast.

Koje zemlje u regionu imaju nuklearne elektrane

- Bugarska
- Mađarska
- Slovenija (na granici s Hrvatskom)

Miletić: Nemaju ideje i planove, pa...

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže da opozicija nema ideja i planova da bi probala da dođe na vlast kroz demokratske procedure, pa samo nasilnim putem može sebe da vidi na čelu Srbije.

- Želja nekih da Srbiju vrate u kameno doba i kroz nerazvijenu Srbiju da grade svoju poziciju je sramotna. A zemlja ne može da obezbedi novi privredni skok ako nema dovoljno energije, ako ne radi na jačanju energetskih potencijala, a struja je tu najvažnija. Svaki korak dalje u tom smislu, na jačanju energetske nezavisnosti, treba da služi na čast svakom rukovodstvu - kaže Miletić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading