ISTORIJSKI USPEH SARE VAGENKNEHT NA IZBORIMA U SAKSONIJI I TIRINGIJI! ČELIČNA DAMA NOVA ANGELA! Rešava sudbinu Nemačke i EU!

Autor:

Vesti

02.09.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Levičarka s oštrijim stavovima od desnog AfD postala najpoželjniji koalicioni saveznik demohrišćana za rušenje Šolca 2025.

ISTORIJSKI USPEH SARE VAGENKNEHT NA IZBORIMA U SAKSONIJI I TIRINGIJI! ČELIČNA DAMA NOVA ANGELA! Rešava sudbinu Nemačke i EU!

Foto: youtube.com/sahrawagenknechtmdb

Čelična dama nemačke politike Sara Vagenkneht (55) postigla je ogroman uspeh na izborima u saveznim državama Saksoniji i Tiringiji, koji joj je odskočna daska za parlamentarne izbore 2025. Njen levičarski pokret BSW, koji je formirala pre smo 11 meseci, treći je po broju osvojenih mandata i prihvatljiv je za formiranje koalicije demohrišćanima (CDU), koje je nekad vodila Angela Merkel.

UDARAC S LEVE STRANE

Sara je odmah izjavila da neće u koaliciju AfD, čime je dala znak CDU da je spremna za saradnju. Time je zadat udarac nadi koalicije kancelara Olafa Šolca (SPD, Zeleni i FDP) da, uprkos katastrofalnim rezultatima u junu za Evroparlament, i sad može da ostane na vlasti posle 2025. Istovremeno se u Berlinu već nazire početak dugog perioda s presudnim uticajem na politiku Sare Vagenkneht.

Vođa AfD na glasanje došao ladom niva

Bjorn Heke, lider AfD u Tiringiji, došao je na biračko mesto ladom niva, posle čega je odbacio sve optužbe da je povezan s Rusijom. On je poražen u svojoj izbornoj jedinici, ali će se zahvaljujući nemačkom mešovitom izbornim sistemu ipak naći u parlamentu Tiringije kao kandidat s partijske liste.

Nemačke elite u nastojanju da sačuvaju vlast ocrnile su desničarski AfD, usled čega niko ne sme ni da pomišlja na koaliciju s njim da ne bi bio proglašen radikalnim, pa tako ni tradicionalna stranka kao što su Demohrišćani. Međutim, udarac je stigao s leve strane.


Program: Dalje od ratova i saradnja s Rusijom

1. Obuzdavanje migracije u Nemačku i socijalna pravda za Nemce.

2. Prekid slanja novca i oružja u Ukrajinu i mirovni pregovori Kijeva i Moskve.
3. Obnavljanje odnosa s Rusijom, uključujući ukidanje sankcija.
4. Razvoj ekonomije na osnovu jeftinih energenata, uključujući ruski gas.
5. Nemačka ne sme da se meša u tuđe ratove i treba da izađe iz vojnog dela NATO.

Sara Vagenkneht formirala je BSW, za koji glasaju levičari i oni koji su nezadovoljni, ali ne žele da glasaju za AfD. Pritom, osnovne tačke politike Sare Vagenkneht gotovo da se poklapaju s programom AfD.

SAKSONIJA

CDU 31,6
AfD      30,6
BSW 11,8
SPD 7,3
Zeleni 5,1
Linke 4,5
* podaci su dati u procentima

TIRINGIJA

AfD  32,8
CDU 23,6
BSW 15,8
Linke 13,1
SPD 6,1
Zeleni 3,2
* podaci su dati u procentima

Ona smatra da sankcije Rusiji najveću štetu čine nemačkoj privredi, a još 2017. rekla je da vlast u Kijevu drže nacisti, što je šesta fraza Vladimira Putina. Sve to daje izgleda za veliki zaokret u nemačkoj spoljnoj i unutrašnjoj politici 2025.

Bombardovanje Srbije bilo velika greška

Sara Vagenkneht je poznata i po komentarima blagonaklonim prema Srbiji. Na 20. godšnjicu NATO agresije na SR Jugoslaviju, Sara je istakla da je glavna lekcija da međunarodno pravo mora ponovo postati vodeći princip nemačke spoljne politike.

- Nemačka mora da se odvoji od ratoborne američke politike. Za mir i sigurnost - navela je tad Sara Vagenkneht.

Sad je BSW u obe savezne države zauzeo treće mesto, posle AfD i CDU. Ova stranka osnovana je 23. septembra 2023. tako što su Sara Vagenkneht i devet uglednih poslanika napustili levičarski Linke i uspeli u junu da BSW u|e u Evroparlament, a sad i da učestvuje u satiranju stranaka Šolcove koalicije. Pritom, BSW je osvojio u Saksoniji i Tiringiji više glasova nego {to je pre pet godina imao Linke iz kog je potekao.

OKUPLJA SVE NEZADOVOLJNE

Ankete kažu da BSW na nivou cele Nemačke podržava oko devet odsto glasača, ali i da ima veliki potencijal za rast do presudnih izbora naredne godine.

Šamarčina Analeni Berbok, Zeleni bez cenzusa

Članice Šolcove vladajuće koalicije (SPD, Zeleni i FDP) zajedno su osvojile manje glasova nego AfD, CDU i BSW pojedinačno. Pritom, FDP nije prešao cenzus u obe države, a Zeleni u Tiringiji, dok je Šolcov SPD jedva izbegao tu sramotu.

Najveći šamar ipak je zadat lideru Zelenih, odnosno ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok. Ona je oćutala poraz, a nemački mediji komentare su uzeli od lokalnih funkcionera Zelenih.

Odnosno, Sara Vagenkneht za to vreme može da preuzme i preostalih nekoliko procenata glasova Linkea, ali i od AfD i onih nezadovoljnih koji nisu izlazili na izbore.

KOMUNISTA I MARKSISTIČKI TEORETIČAR

Majka Sare Vagenkneht je Nemica, a otac Iranac, pa, za razliku od čelnika AfD, niko ne može da joj zameri antimigrantske stavove. To je slučaj i s njenom desnom rukom Amirom Mohamed Ali, čiji je otac Egip}anin.

Sara je rođena u Istočnoj Nemačkoj, u vladajuću Socijalističku partiju učlanila se 1989, malo pre nego što je pao Berlinski zid. Ostala je u toj stranci koja se transformisala u savremenu levičarsku i danas nosi naziv Linke.

U međuvremenu je diplomirala s temom "Viđenje hegelijanstva mladog Karla Marksa" i kasnije doktorirala.

Sara je u Linke prvo promovisala antikapitalističku, a zatim politiku socijalne pravde i sve vreme podržavala levičarske vlade u Latinskoj Americi, naročito u Venecueli.


Muž Oskar Lafonten, stari neprijatelj NATO

Najveći saveznik Sare Vagenkneht je njen 26 godina stariji muž, iskusni nemački političar Oskar Lafonten, koji je nekad vodio SPD, na čijem čelu je sad kancelar Olaf Šolc.

Lafonten se još sedamdesetih godina zalagao za izlazak tadašnje Zapadne Nemačke iz NATO, a kasnije i protiv dodatnog postavljanja američkog nuklearnog naoružanja. Zbog toga ga je na mitingu medicinska sestra 1990. ubola nožem u vrat, a navodno je bila poremećena. U vladi Gerharda Šredera Lafonten je bio ministar finansija, ali je dao ostavku 13 dana pre napada NATO na SR Jugoslaviju.

On se izjasnio da država mora da spreči da Nemci ostanu bez posla zbog stranih radnika s malim platama. Tako|e, usprotivio se isporuci nemačkog oružja Ukrajini i optužio Zelene da podstiču rat, te da su slepi za ratne zločine SAD.

Bonus video





 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading