PRVI PUT OD NACISTIČKE ERE: Pobeda krajnje desničarske Alternative za Nemačku na izborima u zemlji

Autor:

Svet

01.09.2024

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izlazne ankete daju Alternativi za Nemačku 33,5 odsto glasova.

PRVI PUT OD NACISTIČKE ERE: Pobeda krajnje desničarske Alternative za Nemačku na izborima u zemlji

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku zauzela je prvo mesto na izborima za Landtag (regionalni parlament) Tiringije, prema izlaznim anketama koje je objavila državna televizija ZDF. To potvrđuju i prvi rezultati prebrojavanja glasova.

Izlazne ankete daju Alternativi za Nemačku 33,5 odsto glasova. Drugo mesto zauzima konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (24,5%), treće levopopulistički Blok Sare Vagenkneht (14,5%).

U Saksoniji, gde su takođe održani izbori za Landtag, prema izlaznim anketama, CDU može da dobije 32%, Alternativa za Nemačku 31,5%, Blok Sare Vagenkneht 11,5%.

Prvi rezultati direktnog prebrojavanja glasova daju Alternativi za Nemačku 33,2% glasova u Tiringiji i 31,4% u Saksoniji.

Tiringija i Saksonija su regioni koji su ranije bili deo Istočne Nemačke, životni standard u njima je još uvek inferiorniji u odnosu na regione bivše Zapadne Nemačke. Podrška populističkim partijama ovde je tradicionalno veća od nacionalnog proseka.

Pobeda na izborima u Tiringiji biće prva u istoriji za Alternativu za Nemačku, pre toga je stranka zauzela drugo mesto na nekoliko regionalnih izbora. To bi takođe bila prva pobeda krajnje desnice na ovako istaknutim izborima od nacističke Nemačke.

Kao što smo već pisali, ovi izbori se pomno prate i u Moskvi.

Politiko je objavio da je ruski predsednik, Vladimir Putin, možda uznemiren zbog iznenadnog ukrajinskog upada u rusku Kursku oblast ranije ovog meseca, ali će ovog vikenda po svemu sudeći slaviti teritorijalna "osvajanja" dalje na zapadu i to u Nemačkoj.

Briselski sajt navodi da proruska Alternativa za Nemačku (AfD) ima velike šanse da osvoji prvo mesto na izborima u sve tri pokrajine, a da je nedavno formirani Saveza Sara Vagenkneht (BSW) takođe u usponu.

Politiko navodi i da bi ubedljivi trijumf AfD i BSW predstavljao i ličnu pobedu za Putina, pošto se ruski predsednik "kalio kao špijun KGB u Drezdenu 80-ih godina prošlog veka, a nakon tog iskustva ostao je fasciniran svime što je vezano za Nemačku".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading