SAZNAJEMO: LONDON AKTIVIRAO SPECIJALNU JEDINICU SAS! Britanci spremili 1.000 komandosa za brza dejstva na Balkanu

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

18.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o odredu formiranom još 2017, koji će sada biti stacioniran negde u regionu

SAZNAJEMO: LONDON AKTIVIRAO SPECIJALNU JEDINICU SAS! Britanci spremili 1.000 komandosa za brza dejstva na Balkanu

Foto: Profimedia

Britanci, otkako su napustili Evropsku uniju, ne kriju nameru da na svaki mogući način, pa i vojni, šire svoj uticaj u svim regionima za koje su strateški zainteresovani. 

Na Balkanu, London je i te kako aktivan, posebno kada treba podržati one snage koje jaku Srbiju vide kao protivnika. Znamo svi koliki je uticaj Britanaca i britanske službe MI-6 na premijera lažne države Aljbina Kurtija, koliko su iste snage radile na slabljenju Republike Srpske, a i vlast u Beogradu, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, mnogo puta je bila na meti Britanaca.

PRIŠTINA, SARAJEVO...

Kako saznaje Srpski telegraf od upućenih sagovornika iz diplomatskih krugova, London je nedavno aktivirao i stavio u stanje pune pripravnosti specijalnu jedinicu SAS, koja je formirana još 2017, a predviđena je za brza dejstva. Mada ova odluka nigde nije formalno objavljena, naši sagovornici kažu da će odred biti stacioniran negde na Balkanu (u nekoj od postojećih NATO baza) i spreman da deluje u izuzetno kratkom roku.

- Šta je tačan cilj videćemo narednih dana, sedmica ili meseci, ali radi se o jedinici u kojoj su vrhunski obučeni pripadnici SAS. U regularnom sastavu odred ima 600 ljudi, plus još 400 u rezervi - objašnjava naš izvor i dodaje:

- Engleski uticaji na ovim prostorima najprisutniji su na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini, pa je logično pretpostaviti da bi eventualno delovanje ove jedinice bilo usmereno ka tim područjima. 

Republika

Foto: Profimedia

Engleski uticaji na ovim prostorima najprisutniji su na KiM i BiH

Naš sagovornik podseća i na nekoliko izjava sarajevskih zvaničnika u kojima se, tada je izgledalo dosta nepovezano, tražilo nekakvo raspoređivanje NATO snaga u Brčkom, što bi faktički značilo presecanje Republike Srpske na dva dela:

- Činilo se ponekad, kad smo slušali takve izjave, da neki lupetaju i nemaju pojma šta pričaju, međutim, možda su oni znali nešto što mi nismo u tom trenutku. Takođe, svi znamo koliki je britanski uticaj na Aljbina Kurtija. Pa u vladi u Prištini godinama sedi Britanka Elizabet Goving, navodno kao savetnica za pitanja zajednica, šta god to značilo.

A u stvari...

Specijalni odred, inače, formiran je po direktnom nalogu tadašnjeg ministra odbrane Velike Britanije Gavina Vilijamsona, samo sedam dana nakon što je 2017. preuzeo funkciju u vladi koju je vodila Tereza Mej. Tada je, kao jedan od prioriteta, ratoborni ministar postavio "smanjenje ruske samouverenosti na zapadnom Balkanu" i doneo odluku da se u Rumuniju pošalju četiri lovačka aviona tajfun, a u Bosnu, maltene na samu granicu sa Srbijom, ozbiljan vojni kontingent. 

Republika

Foto: Profimedia

Specijalni odred formiran je po direktnom nalogu Gavina Vilijamsona

BESNI PAS

Ove planove Vilijamson je izneo tada javno pred ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom (poznat po nadimku Besni Pas) i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

- U susret ogromnom povećanju ruske samouverenosti, Velika Britanija dokazuje svoju odanost saveznicima i povećava paket podrške - poručio je Vilijamson.

Kolika je snaga SAS

- ova specijalna jedinica svrstava se među osam najjačih na svetu 
- moto njihovih pripadnika: ko se usudi, taj i uspe
- njihov doprinos američkoj invaziji na Irak okarakterisan kao neprocenjiv
- izuzetno surova obuka i spartanska disciplina
- biraju se po veoma strogom kriterijumu
- jedan od glavnih prijemnih kampova je u prašumama Belizea
- kandidati se goli ostavljaju u srcu prašume na 96 sati - ko preživi, ide na sledeći nivo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading