PRIŠTINI SE CRNO PIŠE AKO REPUBLIKANSKI KANDIDAT POBEDI! Trampov prvi čovek: KURTIJA ĆEMO ZGAZITI!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

06.08.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ričard Grenel u pismu ambasadoru SAD na Kosovu i Metohiji: Taj čovek je problem i svi to znaju

PRIŠTINI SE CRNO PIŠE AKO REPUBLIKANSKI KANDIDAT POBEDI! Trampov prvi čovek: KURTIJA ĆEMO ZGAZITI!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Ričard Grenel, bivši izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, a budući državni sekretar ili prvi čovek zadužen za nacionalnu bezbednost, ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću, poručio je da se Aljbinu Kurtiju mora stati na put.

U pismu upućenom američkom ambasadoru u Prištini Džefriju Hovenijeru on je o tome govorio (polu)diplomatskim rečnikom, a kako je za naš list potvrđeno upravo iz diplomatskih izvora, poruka koja se jasno može pročitati u Grenelovom obraćanju jeste: Kurtija ćemo zgaziti ako dođemo na vlast! Jednom se to, uostalom, i desilo (u političkom smislu).

DOBRO MESTO

Kako se Grenelu smeši visoka pozicija ukoliko Tramp pobedi na izborima u novembru, a i izvesno je da ne istupa u svoje ime, već u ime samo Trampa, pa i cele administracije, nema sumnje da se Kurtiju loše piše. Kao što rekosmo, on je to već osetio na svojoj koži kada mu je vlada ekspresno oborena jer je uporno odbijao da sarađuje sa srpskom zajednicom na Kosovu. Iza svega je i tada stajao Grenel.

Izgleda da je to i Kurtiju jasno, pa je teror nad Srbima poslednjih nedelja doživeo kulminaciju, uključujući i nedavni upad kosovske policije u objekte "Pošte Srbije" bez naloga suda, kao i hapšenje petorice Srba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Evo šta je Grenel napisao Hovenijeru:

- Džefe, moj prijatelju i bivši kolega, ovo je još jedno snažno sročeno pismo. Ti si čvršći od ovoga. Vaša oštro formulisana pisma ne funkcionišu. Shvatam da trenutna Bela kuća ignoriše Balkan i Kamala Haris ne zna gde je Balkan... Ali ovo je neprihvatljivo. Aljbin Kurti je problem i svi to znaju. Previše zvaničnika Bajden-Haris administracije i evropskih zvaničnika je jednostavno preslabo. Kurti se ni izbliza ne odvraća (a vi čak i ne izgovarate njegovo ime). Imate alate za izazivanje posledica, upotrebite ih sada pre nego što dođe do eskalacije.

Prema oceni sagovornika Srpskog telegrafa, nema sumnje da bi Kurti doživeo raniju sudbinu, kada mu je oborena vlada, ukoliko se republikanci vrate u Belu kuću. Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ističe da je Grenel bio specijalni izaslanik Trampa za pitanje KiM, da je uživao njegovo poverenje, te da veruje da bi stvari ostale iste i ako Tramp ponovo bude izabran.

Republika

Foto: Printscreen

 

- A da li bi se Grenel obračunao s Kurtijem na način na koji je radio kada je bio ambasador u Berlinu i kada je bio zadužen za taj pregovarački proces u ime američkog predsednika, ja mislim da tu ne treba imati sumnje, negde je to već Grenel i najavljivao. Ne samo sada već je govorio da je Kurti problem i prepreka pregovaračkom procesu. Tako da nema sumnje da bi on doživeo sudbinu kao što je doživeo i prošli put kada je Tramp bio na vlasti u SAD - navodi Graovac.

OSTAO AKTIVAN

Prema rečima Nenada Vukovića, predsednika Društva lobista Srbije, ova Grenelova izjava, jer je blizak Trampov saradnik, ima posebnu težinu: 

- U trenutku kada se u SAD odigrava repozicija moći i kada kod Trampa, kao predsedničkog kandidata, dolaze i obraćaju mu se svetski državnici, anticipirajući tako i ishod izbora, svakako da izjava njegovog bliskog saradnika, koji se već bavio ovim područjem i ostao aktivan, ima specifičnu težinu. Podsećam i na Grenelovo obraćanje Srbima na republikanskoj konvenciju u Milvokiju, kada im je dao na značaju.

Strateški dijalog sa SAD ključan

Politička analitičarka Biljana Šahrimanjan Obradović iznosi sledeće viđenje:
- Kurti može biti počišćen, a srpski interesi zastićeni samo ako Srbija razvije strateški dijalog s Amerikom. Verujem da smo svoju poziciju dobro objasnili Trampovom okruženju, ali moramo raditi i s demokratama jer nikada se ne zna ko može pobediti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading