MESTO ZLA DVORAC KERESTINAC: Hrvati Srbinu isplaćuju 20.650 evra za mučenje! SPOR TRAJAO PUNE DVE DECENIJE

Autor:

Vesti

10.06.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesrećni čovek se odselio u Austriju, gde je dobio invalidsku penziju

MESTO ZLA DVORAC KERESTINAC: Hrvati  Srbinu isplaćuju 20.650 evra za mučenje! SPOR TRAJAO PUNE DVE DECENIJE

Foto: Foto profimedia

Srbin iz Hrvatske dobio je, prema nepravosnažnoj presudi Opštinskog suda u Sisku, 20.650 evra odštete od Hrvatske za mučenje u logoru u Kerestincu 1991, 20 godina nakon što je podneo tužbu.


Đ. J. uhapšen je u novembru 1991. jer se, kako su tvrdili tužioci, nakon osamostaljenja Hrvatske priključio JNA i na Baniji vrbovao srpsko stanovništvo da organizuje referendum za priključenje Petrinje Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina.


Na teret mu je stavljeno učešće u oružanoj pobuni protiv Hrvatske.


Nakon što je neko vreme proveo u pritvoru u Sisku, kao i u logoru u Gajevoj ulici u centru Zagreba, Đ. J. završio je u logoru u Kerestincu, gde je fizički i psihički zlostavljan.
Tokom procesa opisao je kako je maltretiran zajedno s ostalim zatvorenicima i naveo da su ga tukli ljudi u uniformama s amblemima iz kojih se moglo zaključiti da su pripadnici ili hrvatske vojske ili hrvatske policije.


- Udarali su me po celom telu, gazili su po meni, tukli me drvenim palicama i rukavicama sa zakivcama, cipelama s okovima. Nisam mogao da ustanem od bolova u plućima. Bio sam pretučen najmanje 20 puta - istakao je on tokom procesa.


Nakon što je pušten, Đ. J. potražio je lekarsku pomoć u medicinskom centru u Sisku jer se, kako je rekao, plašio da ode u Zagreb da ga kao Srbina tamo ne bi ubili.
Đ. J., koji se kasnije odselio u Austriju, gde je 1999. ostvario pravo na invalidsku penziju, tužbu je podneo u martu 2004.
Osim odštete, od Hrvatske je tražio i izgubljenu zaradu od 312.000 evra, ali sud taj zahtev nije prihvatio.


Predstavnici Hrvatske tvrdili su na sudu da mu ne bi trebalo isplatiti odštetu jer, kako su naveli, nije bio neosnovano uhapšen.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading