"STRELJATI VUČIĆA! TREBA DA PROĐE KAO ČAUŠESKU!" STRAVIČNA PRETNJA SA EKRANA TAJKUNSKE TELEVIZIJE

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

30.05.2024

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gost Nove S Ivan Protić poručio da je jedini način za smenu predsednika Srbije - puščana cev

"STRELJATI VUČIĆA! TREBA DA PROĐE KAO ČAUŠESKU!" STRAVIČNA PRETNJA SA EKRANA TAJKUNSKE TELEVIZIJE

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Profimedia

Tajkunski mediji su potpuno izgubili kompas! Naime, u emisiji "Među nama" na televiziji Nova S Ivan Protić, urednik u novinskoj agenciji Beta, pozvao je na streljanje predsednika države Aleksandra Vučića.

ŽIVOT ZA IDEJE

- Ono što je bitno, a ne shvataju dovoljno (opozicija, prim. aut.), da Beograd nije Srbija, da svaki grad, selo, opština treba da se pravi infrastruktura, što je teško, ali jedino donosi rezultat. I tek tako postepeno, mislim korak po korak, jer nijedna autoritarna vlast, osim ako je ne izvedete pred puščanu cev kao Čaušeskua u Rumuniji, neće da da vlast dobrovoljno - rekao je Protić.

Sve ovo se dešava posle skorog atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, o čemu je predsednik nedavno govorio u "Ćirilici" na Hepi televiziji. Na pitanje da li se oseća ugroženim zbog pretnji, Vučić je rekao:

- Ne verujem da je ovo s Robertom Ficom bilo slučajno, a znate da nisam pobornik teorija zavere. Viktor i ja nećemo ići 29. maja jer Robert još nije u stanju. To je život. Kada živite za ideje i kada živite za ono što će da ostane iza vas, glupo zvuči, ali to nije važno.

Republika

Foto: Tanjug/Milica Nikolic

Ivan Protić

Na skandaloznu poruku s Nove reagovao je premijer Vlade Srbije Miloš Vučević.

- Iskonska mržnja potpuno je pomutila razum jurišnicima tajkunskih medija. Otvoreni poziv na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića mora biti sankcionisan od nadležnih organa. I to odmah! Naročito što se s ovakvim nepočinstvom ne suočavamo prvi put. Srbija neće biti zemlja nasilja i linča. A oni koji su mislili da mogu na ovakav način da truju srpsku javnost grdno su se prevarili - napisao je Vučević na Tviteru.

KURŠUMI KAO MANIR

Za političkog analitičara Darka Obradovića nema dileme - prizivati puščane cevi znači pozivati na streljanje.

- U ovoj zemlji je premijer ubijen iz snajperske puške 2003, ubijena su dva kralja - 1934. i 1903. Na sve to, 2024, kao razrešenje demokratske utakmice, kandiduju se kuršumi, što je neprihvatljiv manir izražavanja. Mislim da je u demokratiji nedopustivo čak i u metaforama i aluzijama tako nešto govoriti, znamo šta se dogodilo sa slovačkim premijerom Ficom - poručio je Obradović za naš list.

Ljuban Karan: Za nasilje je dovoljna agresivna manjina

Prema rečima Ljubana Karana, bivšeg oficira vojne kontraobaveštajne službe, postoje oni koji su spremni da naprave problem po nečijoj direktivi iz inostranstva.

- Ne treba potcenjivati novac koji ulazi u Srbiju ovih dana i to ne zbog izbora. Novac dolazi upravo zbog toga da se u Beogradu isfabrikuju neke lažne optužbe, koje bi bile povod za nasilje i nerede. Za nasilje je dovoljno skupiti agresivnu manjinu, podstaknutu nekim nerazumnim ambicijama iz inostranstva. To pričam na osnovu iskustva - kaže Karan.

Takođe, dodaje, u nekim državama je manjina uspela da zastraši većinu i nasilno uđe u neke institucije, a onda im neko obeća da će njih priznati, a aktuelnu vlast označiti kao totalitarnu.

- I to je nešto što oni planiraju i ovde - dodaje Karan.

Graovac: Deo kampanje satanizacije predsednika

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da su svi pozivi na nasilje usmereni prevashodno prema predsedniku Vučiću odraz slabosti i beznađa, ali da zbog istorije ovakve izjave moraju da se shvate ozbiljno i osude.

- Ne samo zato što smo nedavno sami bili svedoci do čega tako nešto može dovesti, kao što je slučaj sa pokušajem ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, već prevashodno zbog toga što je naše društvo u prošlosti u više navrata prošlo kroz tu bolnu traumu političkog nasilja koje za posledice imalo likvidaciju istaknutih političkih ličnosti u našoj zemlji. Ne zaboravimo da su u ovoj zemlji ubijeni i vožd Karađorđe i knez Mihailo Obrenović, Aleksandar Obrenović i Aleksandar Karađorđević i predsednik Vlade Dimitrije Cincar Marković i Zoran Đinđić. Samim tim, naše društvo prema ovakvim pojavama mora biti oprezno, preuzeti jasan stav, ograditi se i osuditi takve izjave. To je deo kampanje satanizacije i dehumanizacije predsednika Vučića, ujedno i atmosfera linča koja može da ima za posledicu najgori ishod i upravo zato je osuda neophodna - poručuje Graovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (81)

Loading
Marta

30.05.2024 22:37

Svako ko ima smelosti tako da izjavi nesto ili da kaze zasluzuje najgoru kaznu.

Milica

30.05.2024 22:37

Strašno! Za ovakve pretnje mora se odgovarati!

Milovan

30.05.2024 22:37

Ovo je ozbiljna pretnja koju ne treba zanemariti, već svakoga najstrožije osuditi za ovakve stvari.

Mirjana

30.05.2024 22:37

Tajkunski mediji su dotakli dno, pretnje upućene Vučiću su za svaku osudu, jasno je da ga mrze zato što se bori za Srbiju.