NOVA RUNDA BITKE SVIH BITAKA! Mala Srbija ponosno nije spustila glavu pred velikima i moćnima!

Autor:

Vesti

11.05.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, predstoje teški dani sve većih pritisaka i izazova

NOVA RUNDA BITKE SVIH BITAKA! Mala Srbija ponosno nije spustila glavu pred velikima i moćnima!

Foto: Tanjug/Tanjug Video/Sava Radovanovic

Očekivali su da ćemo popustiti. Nismo! Očekivali su da ćemo spustiti glavu i ćutke pristati na sve ucene i ultimatume. Nismo! Očekivali su... I prevarili se!

U narednih 10 dana pred nama je velika i važna bitka za Srbiju, najavio je u petak sa skupa u Lazarevcu predsednik Aleksandar Vučić. I zaista, dani pred nama doneće kulminaciju pokušaja velikih i moćnih da pošto-poto izglasaju rezoluciju o Srebrenici u UN, a nisu, sasvim sigurno, odustali ni od toga da manje-više silom uguraju lažnu državu Kosovo u Savet Evrope. Grdno su se iznenadili otporom jedne male Srbije, na koji su naišli i, kako saznaje portal Republika.rs iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora, zbog toga su mnogi i te kako ljuti i besni. Ali, povlačenja nema, jer se upravo vodi, kako smo je s pravom nazvali u naslovu ovog teksta, bitka svih bitaka.

Vučević: Tamni oblaci nadvijaju se nad Srbijom, ali moramo se izboriti s tim

Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom, ali mi moramo da budemo spremni da se vedrog duha i snažne volje izborimo s tim, poručio je premijer Miloš Vučević. Kako je naglasio, svi građani Srbije moraju da razumeju šta se krije iza rezolucije o Srebrenici, a o tome je govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: RTS/printscreen

Miloš Vučević

- Sledeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima i traže ratnu odštetu od nas jer smo mi, prema njihovom mišljenju, počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom delu sveta kad se nešto desi deset puta gore, da nije genocid ono što se desilo u Drugom svetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini jeste genocid - rekao je Vučević.

SUSRET SA ŠOLCOM

- Pred nama je velika i važna bitka za Srbiju, za naše vitalne interese, od kojih nećemo da odustanemo. Nećemo i kada su krenuli s velikim pritiscima, s tim da Kosovo mora da bude u članstvu Saveta Evrope, bez obzira na to što Priština nijednu od svojih obaveza nije ispunila, kad su krenuli s inicijativama da ceo naš narod nazovu genocidnim, a pritom obmanjujući nas svakodnevno i govoreći kako nije to cilj i kako upravo mi ne govorimo istinu, a onda samo dan kasnije kažu "naš cilj je ratna odšteta, naš cilj je podnošenje novih tužbi i revizije tužbi protiv Srbije", ne bi li naneli što je moguće veću štetu našoj zemlji - bio je jasan šef države.

U tim uslovima, kako je rekao, naš posao je da se borimo za našu zemlju i ne ljutite se što nam je Srbija važnija od svega drugog i što za Srbiju moramo da se borimo i što moramo da se posvetimo problemima koje Srbija ima - poručio je Vučić, najavljujući, između ostalog, i teške razgovore s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

- Ma kako to zvučalo nekome, našu Srbiju nećemo da damo nikome i ni za šta na svetu jer ništa nije veće, ništa važnije na svetu od Srbije - zaključio je predsednik države.

Brnabićeva: Vučić će stići do svakog kraja planete, od Pacifika do Kariba

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da su predlagači i sponzori rezolucije o Srebrenici u UN bili iznenađeni sposobnošću i odlučnošću Aleksandra Vučića da se bori da bi objasnio koliko je rezolucija pogubna i u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Mnoge im je planove poremetio i pomrsio konce. Dodatno je odlažu jer nisu očekivali nikakav otpor Srbije. Oni su navikli na Srbiju do 2012. Ne mogu da se naviknu da Srbija ima kapacitet i hrabrost da se bori i ima jednog Aleksandra Vučića, koji će smeti da se bori - ocenila je Brnabićeva.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ana Brnabić

Rekla je i da će Vučić stići do svakog kraja sveta, od Pacifika do Kariba, da će kontaktirati sa svakom afričkom državom, da će svakog zamoliti za pomoć i da će izdvojiti vreme da objasni svima koliko je pogubna rezolucija o Srebrenici i da direktno krši Dejtonski mirovni sporazum.

Kao što je najavljeno, predsednik će sledeće sedmice ponovo otputovati u Njujork da bi se još jednom obratio pred Generalnom skupštinom UN svim zemljama sveta i pozvao ih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici. Prema rečima jednog od naših sagovornika diplomata u Beogradu, Vučićeva borba u Njujorku, ma koliko im nije prijala, impresionirala je čak i one države koje najčvršće stoje iza rezolucije o Srebrenici.

SVOJI NA SVOME

- Mislim da nije nimalo slučajno što je predsednik Vučić pomenuo da bi mnogi mogli da budu neprijatno iznenađeni brojem glasova za rezoluciju, pa da se čak može desiti i da bude manje glasova za nego protiv. Stvari više definitivno nisu iste kao pre Vučićevog prvog odlaska u Njujork - objasnio je naš sagovornik.

​Darko Mladić: Ocu otkazali bubrezi, odbili nam zahtev za lečenje u Srbiji

Mehanizam u Hagu odbio je zahtev da nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić bude prebačen na lečenje u Srbiju, nakon što su mu zbog greške haških lekara otkazali bubrezi i nema uslova za rehabilitaciju, rekao je njegov sin Darko Mladić.

- Odbili su nam zahtev, jedan sudija je bio za, a ostali su bili protiv. Rečeno je da su uslovi u kojima se sada nalazi dovoljno dobri i da nema potrebe da bude prebačen u Srbiju - rekao je Darko Mladić.

Foto: Tanjug/AP

Ratko Mladić

On je istakao da je problem što njegov otac sada ne može da ustane iz kreveta jer je veoma slab i to što u Hagu nema uslova za njegovu rehabilitaciju.
Darko Mladić je rekao da, ako ostane takva situacija, prognozira najgore.
On je objasnio da su njegovom ocu otkazali bubrezi jer su, kako je naveo, lekari u Hagu pogrešno tumačili njegove probleme i dali mu previše diuretika, nisu pratili balans tečnosti i na taj način došlo je do oštećenja bubrega.

Da je tako, potvrdio je i sam predsednik Srbije, koji je, takođe u Lazarevcu, kazao da oni koji su inicirali rezoluciju o Srebrenici, iako imaju podršku najvećih zemalja, ne znaju u kakvom su problemu zbog angažmana Srbije.

- Rekli ste vi ste veći od naše Srbije, ali mi ćemo da vam se suprotstavimo i branimo našu zemlju u Njujorku i u Briselu i u Strazburu i na svakom drugom mestu gde budete pokušavali da ukinete pravo našeg naroda da bude svoj na svome i da čuva svoje časno ime i prezime.

Mitropolit Joanikije: Crna Gora ne sme da glasa za rezoluciju!


Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je juče da Crna Gora, da bi uvek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo i unutrašnju stabilnost, kao i da bi doprinela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju u Generalnoj skupštini UN o Srebrenici.

- Dosledno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv, rekao je mitropolit.

Foto: youtube.com/Televizija Hram

Mitropolit Joanikije

On je naveo da je ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. za svaku osudu. Kako dodaje, nesporna je činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali priča o genocidu u Srebrenici je neodrživa i opasna. Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac.

- Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je i te kako politički motivisana. Krajnje je sumnjivo da li se pokreće iz poštovanja prema žrtvama ili iz nekih drugih razloga - navodi se u izjavi mitropolita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (23)

Loading
Anja

11.05.2024 20:11

I nikad neće. Srbiju brani istina i Povelja UN.

Kiki

11.05.2024 20:12

Srbija jeste mala ali je ponosna.

Nikola

11.05.2024 20:12

Srbija nilad neće spustiti glavu

Binče

11.05.2024 20:12

Srbija ne pristaje na ucene i ultimatume.