"DRŽALI SMO ROSU NA NIŠANU": Svedočenje Nebojše Čovića o martovskom pogromu na KiM!

Autor:

Vesti

19.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujutro 18. marta sam ušao na Kosmet s obezbeđenjem, među kojem su bili i pripadnici 63. padobranske, da probam da zaštitim narod, rekao je Čović.

"DRŽALI SMO ROSU NA NIŠANU": Svedočenje Nebojše Čovića o martovskom pogromu na KiM!

Foto: AP Visar Kryeziu, Profimedia Tarik Tinazay, Public Starsport

Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije i nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM, svedočeći o Martovskom pogromu 2004, tokom kog su albanski ekstremisti proterali više od 4.000 Srba, ubili 16, stotine povredili i uništili i spalili više od 1.000 kuća i svetinja, kaže da reakcije Kfora nije bilo.

ALBANCI REDOM PALILI

On kaže da je 18. marta te godine, oko sedam sati ujutro, preko Končulja i Bele zemlje ušao na KiM. Sa sobom je poveo obezbeđenje, među kojem su bili i pripadnici 63. padobranske brigade, da bi pokušao da organizuje zaštitu Srba i njihove imovine, pošto je dan ranije 51.000 Albanaca počelo organizovani pogrom na 33 lokacije.

- Svuda gde su prošli zapalili su srpske kuće. U tom trenutku Kfor je raspolagao sa oko 38.000 vojnika, Unmik je imao oko 8.000 policajaca, a Kosovska policijska služba 6.000. KPS i Unmik policija išli su ispred rulje i faktički iseljavali Srbe. Kfor se onda umešao tako što je davao transportna sredstva da se Srbi evakuišu da bi oni mogli lakše da pale, pljačkaju. Bio je to jedan stampedo nasilja - ispričao je Čović, gostujući na TV Pink.

Tada je nemački general Holger Kamerhof bio komandant Kfora, a specijalni izaslanik UN za KiM Hari Holkeri.

- Kad smo došli u Gračanicu, sačekao nas je tadašnji vladika Artemije. Pozvao sam odmah Kamerhofa, tražio da se odmah vidimo, a on je rekao: "Taman posla, ja ne mogu u Beograd, Merdare, Bujanovac, vi ne možete ovamo." Odgovorio sam: "Generale, tu sam, na 15 minuta od vas." Mislim da mu je pala vilica. Došao je sa svojom pratnjom. Ispred su bili vojnici švedskog Kfora, kojima je albanska rulja udarala šamare i vukla ih za uši. Rekao sam mu: "Budu li razbili kapiju, mi ćemo pucati i branićemo manastir" - ispričao je Čović.

Kako Srpski telegraf saznaje u toj rulji su bili i albanski specijalci, koji su pokušali upad, ali su brzo "podvili rep".

PUŠKA NA PUŠKU

Čović je otkrio i detalje kasnijeg susreta s albanskim specijalcima koji su potom poslali ROSU:

- Bila je cev na cev, puška na pušku. Pita njihov: "I šta ćemo sad." Ja mu kažem: "Ništa, lepo da se okrenete i odete ili da pucamo, pa da vidimo ko će više da izgubi." On je bio dovoljno mudar da se lagano okrene. Kazao sam: "Nemojte slučajno da se desilo da nam napravite nešto kad se budemo vraćali."

Čović kaže da su jedino Amerikanci na Kosmetu imali autoritet:

- U dobrom delu oni su zaustavili pogrom, ali je američki general tražio da nas razoružaju i deportuju nazad. Nisam dao, već smo pre odlaska obišli Laplje Selo, Čaglavicu, prošli smo do Kosova Polja i Obilića.

Nemački general znao šta se sprema

Čović smatra da iza svega stoji nemačka obaveštajna služba BND s još nekim službama sa zapada.

- Najnoviji podaci, 20 godina posle pogroma, pokazuju da su nemačke obaveštajne službe znale za sve to, a da je Holkeri januara 2004. na stolu imao podatke šta se sprema. Uz to, veoma je interesantno ponašanje britanskog i nemačkog Kfora. Više su fotografisali nego što su bilo šta radili. Najgora paljenja i uništavanja bila su u nemačkoj zoni. Prizren je potpuno uništen. U Bogosloviji u Prizrenu je živ čovek spaljen. Sad je jasno da je ta akcija osmišljena u cilju etničkog čišćenja Srba.

Uloga mafije i Haradinaja

Čović navodi da je zabeleženo da je u celu priča bila umešana i mafija:

- Osojane su zaštitili španski vojnici, Manastir Dečane Italijani i čak neki kontakti mafije jer mafije su multietničke. Ramuš Haradinaj je značajan lik u svemu tome da se Dečani ne spale. A francuski Kfor sudario se s Albancima na mostu u Mitrovici, ali neuspešno - 11 vojnika im je povređeno. Oliver Ivanović, koji je bio potpredsednik Koordinacionog centra, 17. marta, negde oko 12 časova, pozvao je i pitao šta da radi jer je video da ide rulja naoružana automatskim oružjem i snajperima. Rečeno je da ih zaustave i Srbi su to uradili.

Karla del Ponte priznala: Kosovo zabranjena tema

Čović upozorava da ima dosta pokušaja revizije tragičnih događaja na KiM:

- Nekima će se od laži osušiti usta. Ono što se desilo 17. marta 2004. nije etničko čišćenje, to je etnocid. To je namera da te satre kao da nikad nisi postojao. Ko pali groblja, koji narodi trguju organima?! Znate, 2001. lično smo Zoran Đinđić i ja predali Karli del Ponte, haškoj tužiteljki, određenu dokumentaciju u vezi sa trgovinom ljudskim organima i problemima nestalih i kidnapovanih. Ona je posle šest meseci došla i pošteno rekla da joj je zabranjeno da se bavi prostorom KiM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading