SRPSKI DRON OSICA SMRT ZA TENKOVE: Probija pola metra ČELIKA!

Autor:

Vesti

11.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova bespilotna letelica opasnija je od zapadnih i ruskih varijanti na frontu u Ukrajini

SRPSKI DRON OSICA SMRT ZA TENKOVE: Probija pola metra ČELIKA!

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikoli, Printdcreen


Srpski dron-kamikaza osica je mali, lagan, tih i probija pola metra tenkovskog oklopa. Ovo oružje, koje je razvio Vojnotehnički institut (VTI) u Žarkovu, opasnije je od mnogih zapadnih i ruskih varijanti koje se upotrebljavaju na frontu u Ukrajini, ali je i jeftino i jednostavno, pa masovna proizvodnja može da obezbedi dovoljnu količinu za napade dronova u rojevima.


GORI BETON


Osica je predstavljena javnosti na prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije u Nišu i prikazana predsednicima Srbije Aleksandru Vučiću i Azerbejdžana Ilhamu Alijevu. Osice će biti predate na upotrebu Vojsci Srbije već naredne godine, a pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović objasnio je da postoji izviđačka i udarna varijanta.


- Osice imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova borbena ima domet od 20. Opremljene su sopstvenom kamerom - rekao je Miloradović, koji je pokazao i video-snimak napada osice.


On je dodao da osica ima moćnu bojevu glavu, koja se koristi protiv tenkova, kao i da se prevoze u našim oklopnim vozilima, ali mogu i da se spakuju u ranac, tako da srpska pešadija može da ih iznese i tamo gde vozila ne prolaze.


Osica je naoružana bojevom glavom ručnog raketnog bacača osa M-79, efikasnog oružja koje se dokazalo u ratovima na prostoru SFRJ. Prednost je svakako što bojevih glava za ove rakete ima mnogo i njihova proizvodnja je odavno usvojena. Moćna kumulativna bojeva glava, koja progoreva čelik i beton, montirana je na osicu, koja koncepcijski pomalo podseća na ruski lancet. S ovom bojevom glavom osica može da probije 500 milimetara pancirnog čelika napada. Osim toga, ona se zaleće s visine na krov tenka, gde je oklop znatno tanji. Na primer, krov američkog tenka abrams ili nemačkog leoparda 2 debeo je samo 40 milimetara.


LUTAJUĆI PROJEKTIL


Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za Srpski telegraf da je reč o daljinski pilotiranom vazduhoplovu s bojevom glavom za jednokratnu upotrebu i, kao takav, predstavlja još jedan od projekata u segmentu lutajuće municije.


- Ovaj dron leti na visinama do 500 metara, poseduje elektromotor, što je veoma značajno i važno budući da je let bešuman. Autonomija leta je oko 30 minuta, što omogućava uspešno dejstvo po oklopnim ciljevima neprijatelja koji se nalaze neposredno uz liniju fronta ili na njoj. Tokom leta može da razmenjuje podatke s drugim bespilotnim letelicama - ukazao je Radulović.


OSICU JE KOMPLETNO PROJEKTOVAO VOJNOTEHNIČKI INSTITUT U ŽARKOVU



GENERAL STUPAR: OSLONAC NA DOMAĆU PROIZVODNJU


General Milorad Stupar kaže za Srpski telegraf da je odluka predsednika Aleksandra Vučića da se oslonimo što je više moguće na domaću namensku industriju ispravna, s obzirom na proglašenu vojnu neutralnost i specifično geostrategijsko okruženje.


- S obzirom na iskustva iz sukoba u Siriji, a pogotovo u Ukrajini, gde preovlađuju vazduhoplovna i PVO dejstva uz udare s distance, naša namenska industrija je postigla značajne rezultate. Pre svega, u proizvodnji dronova i PVO sistema, koji su u startu bili samo za izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, kao što je to vrabac. A, u saradnji s Kinom, počeli smo da proizvodimo i bespilotnu letilicu CH92, uz samostalnu proizvodnju pegaza, da bismo na kraju ove godine u tehnički opitni centar isporučili dron-kamikazu osica na ispitivanje i usvajanje, koji će dopuniti savremenu protivoklopnu borbu. Čestitam ljudima na ovom proizvodu, koji će sigurno biti  tražen na svetskom tržištu - rekao je general Stupar.


Brzo i precizno
Poletna masa 7 kg
Brzina leta 120 km/h
Visina leta 500 m
Trajanje leta 30 min
Dolet 20 km
Bojeva glava 1,5 kg



BESPILOTNE LETELICE PREDVIĐENE ZA SVAKU NAMENU


Bacaju klizeće mine i ispaljuju maljutke


1. Dronovi su kardinalno izmenili način ratovanja, što su srpski konstruktori i namenska uspeli da isprate. Tako je na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" u Beogradu prikazan i dron vrabac, namenjen za izviđanje i bombardovanje danju i noću. Vođenje letelice je potpuno autonomno, poleće s katapulta, prizemljuje se pomoću padobrana i vazdušnog jastuka.


2. Autopilot i softver vrapca primenjeni su na dronu senka, koji ima veći radijus dejstva i ozbiljniju navigaciju i optoelektroniku, koja omogućuje precizno određivanje koordinata i korekcija za artiljeriju na većim daljinama. Operativna visina leta je do 1.500 metara, može ostati u vazduhu više od tri časa, a radijus dejstva je preko 50 km. Senka može biti naoružana s 12 granata kalibra 40 mm ili dve mine 60 mm prerađene u klizeću municiju s krilima koja povećavaju domet.


3. Predstavljen je i dron pegaz, na kojem je primenjena tehnologija s kineske letelice iste kategorije CH-92A. Kod pegaza su ubojna sredstva podvešena i to su kineska raketa vazduh-zemlja FT-8D i minobacačka mina kalibra 120 mm, takođe s krilima koja omogućavaju da se bombarduje s veće, bezbednije udaljenosti".


4. Domaći multikopter obad, s teškim protivoklopnim vođenim raketama maljutka 2 ili zoljama može poneti i taktički komunikacioni ometač. Obad može da se opremi različitim optoelektronskim uređajima, koji sadrže dnevnu CCD kameru (s uvećanjem 30 puta), termovizijsku kameru za noćno gađanje (uvećanje četiri puta) i laserski daljinomer. Početak serijske proizvodnje moga bi da bude već u februaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading