STRAŠNO PREDVIĐANJE 167 SVETSKIH STRUČNJAKA: Raspad Rusije, haos u Americi, a svet čeka NAJGORA PANDEMIJA

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

13.01.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Atlantski savet predviđa invaziju i Kine na Tajvan, ali i dve ili više velikih globalnih ekonomskih kriza.

STRAŠNO PREDVIĐANJE 167 SVETSKIH STRUČNJAKA: Raspad Rusije, haos u Americi, a svet čeka NAJGORA PANDEMIJA

Foto: Tanjug/AP

Rusija kakvu poznajemo neće postojati do 2033, posle njene invazije na Ukrajinu, sasvim je izvesna i vojna ofanziva Kine na Tajvan, a svet bi u narednoj deceniji mogao da se suoči s velikom ekonomskom krizom poput one iz 2008. i 2009, ali i pandemijom iste jačine i udara, kao i KOVID.

Ovo su samo neka od sumornih predviđanja Atlantskog saveta (Atlantic Council), u kom je 167 eksperata sa svih kontinenata, koji su istaknuti stručnjaci u vojnoj, ekonomskoj i geoplitičkoj sferi. Oni su prognozirali kako bi geopolitika, društveni i politički pokreti, ali i situacija na drugim poljima, mogli da izgledaju za 10 godina.

Najveće iznenađenje izazvalo je koliko je ispitanika ukazalo na potencijalni kolaps Rusije u narednoj deceniji, sugerišući da bi rat Kremlja protiv Ukrajine mogao da izazove ogroman preokret u zemlji s najvećim arsenalom nuklearnog oružja na planeti. Skoro polovina (46 odsto) od ukupno 167 stručnjaka očekuje da će Rusija ili postati propala država ili će se raspasti do 2033. zbog revolucije, građanskog rata, političkog raspada ili nekog drugog razloga. Evropljani su posebno pesimistični u pogledu raspada Rusije: 49 odsto njih predviđa takav događaj, u poređenju sa 36 odsto Amerikanaca.

NOVI RAT NA POMOLU

Republika

Foto: Profimedia

Kineska vojska

Ipak, više od previđanja o Rusiji ispitanici su saglasni da će Kina pokrenuti vojnu kampanju za ponovno ujedinjenje Tajvana s kopnom do 2027. Da će Kina upotrebiti silu protiv Tajvana, slaže se 70 odsto eksperata Atlantskog saveta, što će kao posledicu podstaći SAD da intervenišu u cilju podrške ostrvu.

Veliko slaganje je i oko toga da će se svet suočiti s dodatnim ekonomskim i zdravstvenim opasnostima u narednoj deceniji. Naime, 76 procenata predviđa još jednu globalnu ekonomsku krizu u razmerama finansijske krize 2008-2009, a skoro petina stručnjaka smatra da će biti dve ili više takvih kriza. Polovina, odnosno 49 odsto naučnika uvereno je da ćemo posle KOVID imati još jednu globalnu pandemiju s razmerama korone, a dodatnih 16 procenata očekuje dve ili više pandemija.

NUKLEARNO NAORUŽAVANJE

Republika

Foto: Shutterstock,

Foto: Ilustracija

Prema mišljenju ovih eksperata, klimatske promene su pitanje koje će najverovatnije pokrenuti međunarodnu politiku u narednoj deceniji. Većina (42 procenata) veruje da će to ostvariti najveći porast međunarodne saradnje, dok je na drugom mestu javno zdravlje. S tim u vezi, ekološki pokreti će imati najveći politički uticaj širom sveta u narednih deset godina.

Veliki procenat podudaranja je u odgovorima na pitanja o nuklearnom oružju, a to je da ćemo imati više zemalja s nuklearnim oružjem i manje saradnje na zaustavljanju širenja ovog oružja - ali ne nužno i stvarnu nuklearnu upotrebu.

Naučnici su naveli da veruju da će SAD zadržati trajnu moć, posebno tehnološku dominaciju. Saglasni su i da demokratije ulaze u opasnu deceniju, u kojoj će morati da se bore sa nacionalističkim i populističkim snagama i izazovima.

Doktor Propast: Predstoji vreme haosa

Republika

Foto: Foot: Profimedia

Nurijel Rubini

Čuveni američki ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao Doktor Propast, koji je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008-2009. takođe je upozorio da ćemo, zahvaljujući ratu i nizu katastrofa koje muče globalnu ekonomiju, još dugo biti izloženi inflaciji, ali i da će se svet suočiti s "majkom svih dužničkih kriza".

- Lako je smanjiti inflaciju sa 10 na pet odsto, ali je mnogo teže spustiti je s pet odsto na dva. Osim toga, dug u sistemu pojačava ekonomski pad i povećava rizik od neplaćanja obaveza i finansijskog stresa - istakao je Rubini i dodao da nema poverenja u to da će bilo koja zemlja doživeti ekonomski prosperitet u 2023.

- Sadašnje generacije doživeće kraj ere rasta, a predstoji vreme haosa i hronične nestabilnosti - tvrdi on.

REAKCIJE

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

Rusija će postati tehnološki zaostala zemlja bez mogućnosti da svojim građanima pruži elementarne servise, zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu jer neće učestvovati u tehnološkoj revoluciji, neće imati pristup inovacijama, neće dobijati strani kapital, koji je ključan za razvoj energetske proizvodnje. Novac namenjen školstvu, zdravstvu, sve će to biti podređeno ratnoj privredi. Rusija će osiromašiti i biće mlađi partner Kine, ali samo do te mere dok to ne ugrožava kineske odnose s američkim i evropskim tržištem. Drugo, međunarodni položaj Rusije biće znatno umanjen jer neće imati sposobnost da svoje akcije koordinira s prijateljskim zemljama na drugom kraju sveta. Ne mislim da će se promeniti revolucijom jer je Rusija ista poslednjih 100 godina i 20 godina pod Putinom.

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Potcenjivanje Rusije nije dobro i to šteti razvoju evroatlantske zajednice jer trošiti se u toj meri na zaustavljanje Rusije neće doprineti liderstvu na globalnom novou. Rusija ovih godinu dana sukoba u Ukrajini nije ni približno oslabila kako je neko možda pretpostavio. Stoji da su SAD i dalje najmoćnija država sveta, ali ne treba zaboraviti da su njene unutrašnje tenzije sve izraženije i čini se da, kako vreme prolazi, sve ih je teže nadvladati. Verujem da će izroniti neki novi svetski poredak, ali ne unipolarni nego novi svet koji će biti suptilnije vođen različitim nacionalnim interesima, s većim uvažavanjem malih i njihovih prava da brinu o svojoj sudbini, a ne da budu nečiji vazali.

Scenariji s virusima su naša realnost i ovaj eksperiment uživo koji smo prošli s koronom može biti samo drastičniji i to ni u jednom trenutku ne može da se isključi, kao što ne može ni upotreba nuklearnog oružja. Ekonomska kriza je nešto što traje godinama, u raznim formama, a budući da su trgovinski kanali ugroženi, robna razmena može da bude samo umanjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ljilja

13.01.2023 23:26

Što je babi milo to joj se i snilo...

Slaven

14.01.2023 07:35

Atlantisti kradljivci resursa po svetu daju prognozu a vama ekskluziva.Nece se raspasti Rusija jer je vojna sila .Ako.bi se to desilo onda se vi radujete i.nasem nestanku.Malo vise znanja.vam nedostaje a manje Para jer vas ometaju da vam razum radim

sasa

14.01.2023 10:58

Kad vidim ko su strucnjaci radujem se zivotu nista se do sada nije ostvarili sto su oni laprdali