PUCAO NA SRPSKU DECU DA OSVETI OCA ZLIKOVCA POGINULOG NA KOŠARAMA: Otkrivamo pozadinu terorističkog napada u Gotovuši kod Štrpca

Autor:

Vesti

07.01.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Azem (33) sin je Danuša Kurtaja, koji je 22. maja 1999. glavom platio pokušaj upada iz Albanije.

PUCAO NA SRPSKU DECU DA OSVETI OCA ZLIKOVCA POGINULOG NA KOŠARAMA: Otkrivamo pozadinu terorističkog napada u Gotovuši kod Štrpca

Foto: Republika

Otac Azema Kurtaja (33), koji je pucao na dvojicu srpskih dečaka u Gotovuši kod Štrpca, bio je pripadnik terorističke Oslobodilačke vojske Kosova koji je ubijen na Košarama 1999, saznaje Republika od izvora naših bezbednosnih službi.

Danuš (Miftara) Kurtaj rođen je 8. marta 1961, već 1981. učestvovao je u rušilačkim demonstracijama da bi se u junu 1998. priključio teroristima.

- On je u OVK došao preko brata Dželjadina, Agima Bajrama i drugih vođa zloglasne Kačaničke grupe. Pod pritiskom srpskih vojno-policijskih snaga koje su čistile teren od zlikovaca, Kurtaj je, kao i mnogi drugi, prebačen u Albaniju, gde su ga obučavali instruktori regularne albanske vojske, ali i britanski specijalci iz SAS. Bilo je planirano da ti teroristi budu udarna pesnica planiranog upada na Kosovo - objašnjava naš izvor.

Teroristi brojniji, ali loše obučeni

Republika

Foto: Privatna arhiva

Slaviša Zuvić

Slaviša Zuvić, jedan od srpskih boraca s Košara, za Republiku otkriva kako je funkcionisalo obučavanje pripadnika tzv. OVK.

Svi su oni išli u Albaniju i tamo su od regularne vojske Albanije obučavani da ratuju, jer na Kosovu nije bila vojska. Bili su oni, tzv. Oslobodioci Kosova, UČK. Iz Albanije su napadali na Košare i na Paštrik.

Zuvić dodaje da su teroristi bili loši borci, što je došlo do izražaja na Prokletijama.

- Bilo ih je skoro pet puta više nego nas, ali, iako brojniji, nisu uspeli ništa da urade. Uz podršku NATO avijacije, medija i 15.000 vojnika NATO-a koji su sleteli u Albaniju - poručuje heroj sa Košara.

POGREŠNA PROCENA

U maju 1999. na granici je vladalo varljivo zatišje, uz sporadične sukobe, pošto su slomljeni svi pokušaji terorista i njihovih mentora da se probiju na teritoriju SRJ. Procenjeno je da su se naši vojnici opustili i da je prava prilika da se iznenada udari.

- Međutim, procena im je bila pogrešna. Kurtajeva grupa je 22. maja puštena da uđe nekoliko stotina metara u našu teritoriju, a onda su ih pripadnici 63. padobranske brigade uhvatili u potkovicu i potamanili. Kad je paljba utihnula, teroristi su se dali u beg, noseći i svoje mrtve, među njima i Danuša, kog je pokosio mitraljeski rafal. Međutim, na poprištu su ostala njegova dokumenta - kaže sagovornik našeg lista.

On dodaje da je Azem zbog toga od malih nogu bio zadojen mržnjom prema Srbima i nije krio da mašta o osveti, što je u petak i ostvario. Kurtaj je uhapšen u petak jer je iz kola u pokretu ranio Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21), koji su nosili badnjak. Nesrećnim rođacima je prva pomoć pružena u obližnjem domu zdravlja, a potom su zbrinuti na hirurgiji u bolnici u Gračanici. Hapšenje Kurtaja je usledilo posle protesta Srba koji su blokirali put.

Republika

Foto: twitter.com/anabrnabic

Stefan Stojanović

Mali Stefan je zadobio prostrelnu ranu kroz rame i pokušavao je da zadrži suze dok su ga lekari tešili.

- Ne može ti sad niko ništa, sad si dobro - govorila mu je lekarka, dok je Stefan hrabro klimao glavom, a kasnije pozirao s visoko podignuta tri prsta.

Korisnici društvenih mreža su oduševljeno komentarisali njegov gest:

- Još rađaju majke Obiliće!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading