STRATEGIJA ZA ZAŠTITU SRPSKIH INTERESA NA KOSOVU I METOHIJI: "Razrađena je do najsitnijih detalja, a uključuje moguće intervencije iz tri pravca"

Autor:

Vesti

12.12.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operativni plan uključuje intervencije iz Raške, Bujanovca i direktni upad na sever. Država spremna da se ne bi ponovio "Bljesak" i "Oluja".

STRATEGIJA ZA ZAŠTITU SRPSKIH INTERESA NA KOSOVU I METOHIJI: "Razrađena je do najsitnijih detalja, a uključuje moguće intervencije iz tri pravca"

Foto: Tanjug Ministarstvo Odbrane, Profimedia

Srbi na Kosovu i Metohiji sigurno neće ostati bez podrške svoje države, što podrazumeva maksimum diplomatskih i političkih napora da se ne ponovi novi egzodus našeg naroda, viđen u martovskom pogromu s Kosmeta pre 18 godina ili "Oluji", "Bljesku". A ta puna zaštita uključuje i angažovanje bezbednosnih snaga.

U slučaju napada na naš narod na KiM, država je spremna promptno da interveniše.

- Srbija nije više ista država. Državno rukovodstvo predvođeno predsednikom i vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem spremno je na sve izazove. A to uključuje i operativni plan za odbranu nacionalnih interesa i na Kosmetu. Aktiviran bi bio u slučaju (eskalacije) sukoba u južnoj srpskoj pokrajini. Razrađen je do najsitnijih detalja, a uključuje moguće intervencije iz tri pravca - Raške, Bujanovca ili direktnim ulaskom na sever KiM. Svi upadi se razlikuju i imaju više podvarijanti, što zavisi i od situacije na terenu - priča sagovornik Republike iz bezbednosnih struktura.

MODERNIZOVAN PLAN

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nebojša Čović

Temelji akcije praktično su postavljeni odavno, o čemu je govorio Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM. Podsetivši na pogrom 17. marta 2004, ispričao je da su tada zapravo imali pripremljene tri grupe po skoro 1.000 ljudi.

- I bilo je razmišljanje da se interveniše s naše strane. Iz tri pravca. Naravno, jedan pravac je bio sever. Ali je odlučeno tada, na vrhu, da se ne interveniše.

U konstantno teškim okolnostima na Kosovu, gde je situacija sad na ivici sukoba, a zbog suludog delovanja Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, plan je modernizovan i potpuno spreman za aktivaciju. U operativnom smislu, kako objašnjava sagovornik našeg lista, uključuje pripadnike različitih jedinica iz našeg bezbednosnog sektora, kao i aktivaciju savremenih oružanih sredstava kojima su naše bezbednosne snage opremane proteklu deceniju, čime smo postali vodeća sila u regionu. I šire.

UVEK SPREMNI

Republika

Foto: Republika

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, kaže za Republiku da oružane snage uvek imaju spremne planove za (ne)predviđene situacije.

- Ne sumnjam da državno rukovodstvo nema spremnu strategiju za svaku problematičnu tačku, a kamoli za Kosmet. Iako naše rukovodstvo zagovara mirnu rešavanje kosovskog čvora, u ovako napetim okolnostima, naravno, da postoji plan odbrane iz minimum tri pravca - Raške, Bujanovca i severa KiM, koji može da bude realizovan svetlosnom brzinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Agron

13.12.2022 09:30

hahahhah qfar Cirkusi :p

znamo ga

13.12.2022 09:51

Da neće možda Šljivo da bude na čelu kolone i da se kreće svetlosnom brzinom

иво

13.12.2022 09:59

Ако војска упадне и на метар на Косово, НАТО ће Србију претворити у поље кромпира.